V opravdu demokratické zemi by premiér, který nejde volit, odstoupil. Tady se tomu jen všichni pousmějí, tvrdí Daniel Kroupa

15. říjen 2018

Volby jsou letos za námi. Co (nebo kdo) stojí za nízkou volební účastí?

V komunálních volbách přišlo k urnám 47,34 % voličů, v prvním (42,26 %) a druhém (16,49 %) kole senátních voleb to bylo méně. Na druhou stranu, před dvěma lety byla ve druhém kole účast ještě asi o procento menší (15,38 %).

„Nemyslím si, že by letošní volební účast ve druhém kole senátních voleb byla nějak menší, než je tady obvyklé,“ myslí si komentátor David Klimeš z týdeníku Ekonom. Tedy kromě roku 2002 (32,55 %), který byl spíš nějaké referendum k tehdejším celospolečenským problémům. „Rozhodně jsem pro zachování Senátu, ale spíš by to chtělo podívat se na skutečnost, kdo získal ve druhém kole víc než v tom prvním. A je to pouhých šest senátorů,“ dodává.

Tady je něco špatně...

Podle Klimeše i dnes tak skloňovaný senátor Jaroslav Kubera (ODS) může svou legitimitu odvozovat od 13 tisíc hlasů v prvním a 8 tisíců hlasů ve druhém kole.

„Protože všichni voliči prostě odjeli na chalupy. Můžeme debatovat o větším časovém odstupu mezi prvním a druhým kolem, třeba aby se lístky dostaly lidem do schránek. Můžeme se bavit o elektronickém hlasování, o australském modelu, ale pokud pouhých šest vítězů má ve druhém kole víc hlasů než v tom prvním, tak je tady něco špatně,“ dodává Klimeš.

Politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek vidí chybu jinde. „Z malého zájmu o volby bych vinil politiky, protože si to prostě neodpracovali. I teď po volbách je vidět, že tady máme dvě skupiny: jedni by Senát zrušili a další by to nechali tak, jak to je. Ale některé tradiční strany třeba v komunálních volbách ani postavily celé kandidátky. Ani v místech, kde to dělaly vždy. Buď nemají lidi, nebo se rozhodly soustředit pouze na volby sněmovní,“ tvrdí Jelínek.  

Nevolící Babiš? To je na rezignaci 

Boj o Senát na Praze 8: Pavel Dungl (nestraník za TOP 09 a STAN) a Lukáš Wagenknecht (nestraník za Piráty)

Pavel Dungl a Lukáš Wagenknecht

Hosty pořadu Pro a proti byli dva kandidáti za volební obvod č. 23: uznávaný lékař a ortoped Pavel Dungl ( nestraník za STAN a TOP 09) a bývalý náměstek ministra financí, ekonom a auditor Lukáš Wagenknecht (nestraník za Piráty).

Podle bývalého senátora, politika a vysokoškolského profesora Daniela Kroupy v zájmu (i nezájmu) o volby hrají roli i gesta našich politiků.

„Zpočátku se Senát snažili dehonestovat a teď jsme opět viděli negativní gesto současného premiéra Andreje Babiše (ANO), který klidně oznámil, že nejde volit, protože tam není jemu milý kandidát. Kdyby se něco podobného stalo v normální, demokratické zemi se stabilizovaným systémem, tak by takový premiér musel odstoupit. U nás se nad tím ale všichni jen pousmějí. To ale nepřichází v úvahu. Politici musejí být na prvním místě těmi, kteří hájí instituce, které mají řídit. Jinak to přece nedává smysl,“ zlobí se Kroupa.    

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana se ukazuje, že z hlediska volební účasti je úplně jedno, jestli je volba do Senátu jednokolová, nebo dvoukolová. „Senát byl totiž úmyslně koncipován jako slabší komora parlamentu, taky zůstal několik let nenaplněn. Zklamali i někteří senátoři, třeba když posvětili účelové změny ústavy při vypisování předčasných voleb, nebo když souhlasili s přímou volbou prezidenta, která ale úplně nabourala celý náš ústavní systém.“

To všechno dohromady pak podle komentátora Hartmana prý může u voličů vyvolat pochybnosti o smyslu Senátu. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu.  

autoři: Radko Kubičko , lup
Spustit audio

Související