V Německu vře spor o amerických raketách v Evropě

20. březen 2007

Prohlášení spolkového ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera na schůzce s americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou ve Washingtonu nevyznělo v otázce nového amerického proti-raketového systému v Evropě tak dramaticky, jak se původně očekávalo. Šéf německé diplomacie pouze doporučil, aby bylo toto téma zařazeno na denní program NATO a zde se o něm diskutovalo. Podle jeho názoru mají pochopitelně Spojené státy právo se zaštítit proti jakémukoli raketovému nebezpečí.

Stalo se tak zřejmě na pozadí slov spolkové kancléřky Angely Merkelové na Konferenci o transatlantickém hospodářském partnerství v Berlíně, kde prohlásila, že v zájmu udržení jednoty názorů by se mělo o této otázce společně "důvěryhodně jednat". "Nikdo sám nemůže nové výzvy zdolat, a to platí jak pro Evropskou unii tak pro Spojené státy," tvrdila Angela Merkelová. Přitom podle spolkové kancléřky nejsou šance na smysluplné vyřešení tohoto problému špatné a bude se o tom nyní jednat v radě Severoatlantické aliance i v Radě Rusko-NATO.

Stejná otázka bude zřejmě též na pořadu vrcholného setkání představitelů Evropské unie a Spojených států, které se uskuteční 30. dubna ve Washingtonu. Americká ministryně zahraničí Riceová zatím nevidí žádné problémy s Ruskem a ubezpečila Steinmeiera, že Američané s ním diskutují. "Nenacházíme se již ve studené válce" a z pohledu rostoucí vojenské kapacity je umístění raket v Evropě - podle ní - spíše stabilizujícím faktorem.

Koordinátor spolkové vlády pro německo-americkou spolupráci sociální demokrat Karsten Voigt označil diskusi o uvažovaném vybudování obranného raketového zařízení ve východní Evropě za správnou a nutnou. Evropská bezpečnostní politika, prohlásil v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk, vychází z předpokladu, že všichni členové mohou položit otázky. V předvečer washingtonských jednání se ale představitelé německé sociální demokracie rozhodně vyslovili proti americkému záměru vybudovat v Evropě ochranný protiraketový štít. Generální tajemník strany Hubertus Heil v televizním rozhovoru prohlásil, že SPD je "proti tomuto opatření a musí zabránit závodům ve zbrojení. Proto se musí s Ruskem jednat a tuto zemi neprovokovat," dodal. Heil dále vyzval Spojené státy k přímým rozhovorům s Íránem, aby se minimalizovalo nebezpečí raketového útoku, před kterým má být umístěn v Polsku a České republice tento systém. Ani sociálně demokratický expert na obranu Rainer Arnold nevidí v současné době nutnost vytvoření protiraketového obranného štítu, neboť Severní Korea a Irán nejsou v současné době schopné Evropu a USA mezikontinentálními raketami ohrozit.

Nejsilnější slova proti americkým plánům zazněla v předvečer návštěvy spolkového ministra zahraničí z úst předsedy sociálních demokratů Kurta Becka. Ten kategoricky odmítl představu "nových raket v Evropě" a prohlásil, že "SPD si nepřeje žádné nové závody ve zbrojení mezi USA a Ruskem na evropské půdě". Na zahraničně politickém kongresu Nadace Friedricha Eberta v Berlíně prohlásil, že je "mylná představa si myslet, že více zbraní zajistí více bezpečnosti."

Náměstek předsedy sociálně demokratické frakce ve Spolkovém sněmu Walter Kolbow srovnal novou americkou iniciativu s plány bývalého prezidenta Ronalda Reagana na vybudování kosmického obranného systému. "To je americký sen o nezranitelnosti, který po útocích 11. září ještě posílil." Mnichovské Süddeutsche Zeitung v souvislosti s nejnovějšími prohlášeními sociálních demokratů píší, že americké plány na vybudování raketového šítu jsou darem z nebes pro SPD. Její vedení poprvé od vypuknutí irácké války má znovu téma, ve kterém se může sjednotit i s kritiky proti nasazení Bundeswehru v Afganistanu. Šéf strany Beck může nyní odpor proti americkému vyzbrojovacímu projektu využít k tomu, aby vytvořil nové seskupení. Podobné tomu, které umožnilo Gerhardu Schröderovi v roce 2002 pod kritikou irácké války znovu zvítězit ve volbách. Tehdejší potlesk proti válce stále zaznívá v uších sociálních demokratů, protože od té doby se ho již nedočkali.

Frankfurter Allgemeine Zeitung k stejnému problému poznamenává, že není třeba mnoho přemýšlet, proč k těmto postojům u sociální demokracie došlo, protože tak nepopulární podle jejich názoru Amerika ještě nebyla. Když si ale předseda Beck dělá starosti se zbrojením, měl by je - podle deníku - možná přednést v Teheránu. Zde se totiž buduje raketový systém, který by mohl v příštích letech zasáhnout i srdce Evropy.

Komentátoři docházejí k závěru, že spor o americké rakety by mohl vyvolat roztržku ve velké koalici, i když se to na prvý pohled nezdá. Proti stále sílící kritice sociálních demokratů zde stojí postoj kancléřky Merkelové. Ta sice též kritizuje americké představy, ale současně hovoří o možném konstruktivním řešení problému. Oba partneři, jak píše dnešní Frankfurter Rundschau, hrají o čas a Merkelová se snaží udržet ve středu tohoto sporu. Když se však nepodaří americkému rozhodnutí zabránit, protože USA k tomu nutí NATO, pak se unionisté a sociální demokraté připravují na vnitropolitický spor. Kancléřka je zatím optimistická a vyjádřila důvěru, že vnitřní evropský spor o umístění raketového systému bude co nejrychleji vyřešen.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio