V několika městech na Českolipsku připravují výstavbu venkovních koupališť

23. červen 2022 14:06

V České Lípě i v Novém Boru budou nové bazény součástí stávajících rekreačních areálů. Jak jsou na tom obě radnice s přípravami, a kde se budeme moci vykoupat jako první, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Tropických dnů v roce přibývá a jednou z možností, jak si je zpříjemnit, jsou venkovní koupaliště. Na Českolipsku ale otevřených bazénů s takzvanou „modrou vodou" mnoho nenajdete. Na řešení se už se ale pracuje. Novoborská radnice sehnala firmu, která připraví projekt nového bazénu v tamním areálu přírodního koupaliště.

Kdy se lidé v Novém Boru vykoupou, si zatím nikdo z radnice netroufá odhadnout. Firma Atelier 11 z Hradce Králové, kterou město vybralo k přípravě dokumentace, má na zakázku přibližně rok. Jak uvedla mluvčí Nového Boru Radmila Pokorná, na podzim roku 2023 by město chtělo soutěžit dodavatele stavby. Stavět by se tak mohlo v roce 2024. Koupání ale bude možné zřejmě nejdřív v následujícím roce.

Podobný bazén připravují také v sousední České Lípě, ta tedy o zhruba rok vede. Dokumentaci pro stavbu koupaliště v části Dubice už totiž mají dokončenou a soutěží stavební firmu. Zatím se to ale nedaří a v dubnu 2022 zahájené výběrové řízení musela radnice několikrát prodloužit.

Průtahy jsou způsobené doplňujícími dotazy uchazečů k zadávací dokumentaci. Jak uvedla českolipská mluvčí Kristýna Brožová, původně bylo v plánu začít se stavbou už v roce 2022; to se ale vzhledem k dosavadnímu průběhu tendru už velmi pravděpodobně nestihne. Stavět by se tak mělo začít v roce 2023, a pokud vše půjde dobře, v roce 2024 se v Dubici lidé budou koupat.

Na co v Novém Boru a České Lípě těšit

V České Lípě - Dubici plánují areál se dvěma bazény přiléhající k břehu zatopené pískovny, kde zůstane vlek pro vodní lyžování a přibude nové molo vybíhající daleko po hladině. Kompletně se vymění dosavadní zázemí pro stánky i pro návštěvníky.

Novoborský projekt je o něco skromnější. Bazén bude jen jeden a bude více spoléhat na stávající zázemí areálu přírodního koupaliště.

V obou nových areálech nebudou chybět různé skluzavky, vodotrysky a další vodní prvky. Obě lokality jsou pak v těsné blízkosti přírodních oblastí a do budoucna umožňují další rozvoj.

Spustit audio

Související