V neklidných dobách si Rakušané vybrali zdrženlivějšího prezidenta, komentuje volby novinář Gerald Schubert

V opakovaném druhém kole rakouských prezidentských voleb zvítězil Alexander Van der Bellen nad kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem. Podle rakouského novináře Geralda Schuberta z deníku Der Standard není ani tak překvapivé Van der Bellenovo vítězství, jako rozdíl v počtu hlasů.

„Jestli si pamatujete, tak v květnu - neříkám v prvním kole, ale v prvním pokusu druhého kola - byl náskok Van der Bellena 30 tisíc hlasů. To teď dokázal zdesetinásobit. Teď má o 300 tisíc hlasů víc než jeho konkurent Norbert Hofer, což je opravdu velké překvapení,“ komentuje výsledek Schubert.

Podle průzkumů byla největší motivace voličů Hofera v tom, že podle nich lépe rozumí problémům lidí, je proti politickému establishmentu a je kritický vůči Evropské unii. U voličů Van der Bellena fungoval opak a podle údajů Geralda Schuberta 67 % lidí řeklo, že lépe reprezentuje zemi v zahraničí. U některých voličů působila i negativní motivace – 40 % lidí říká, že volilo Van der Bellena proto, aby se prezidentem nestal Norbert Hofer.


To, že se často říkalo, jestli nemůže nastat Trumpův efekt, že jeho vítězství může být vítr do plachet evropských populistů, to si myslím, že v Rakousku neplatilo – tam si naopak lidé mysleli, že u nás je to trochu jinak než v Americe, a chtěli to i vyjádřit. GERALD SCHUBERT

Deník Die Presse napsal, že s Van der Bellenem Rakousko česká šestiletá cesta spacím vozem místo šesti let, které by muselo s kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem strávit na projížďce domem hrůzy.

„Svět se v poslední době hodně změnil. Mezi květnem, kdy se volilo poprvé, a včerejšími volbami jsme zažili ve Velké Británii referendum o brexitu a v USA se stal prezidentem Donald Trump. Myslím, že časy jsou nejisté, chaotické, a v takových neklidných dobách si asi rakouští voliči přáli spíš zdrženlivějšího, čitelnějšího prezidenta, než je pan Hofer,“ reaguje Schubert.

Je v Rakousku tématem možný odchod země z Evropské unie? Pomohla Norbertu Hoferovi podpora Miloše Zemana a Václava Klause? A jaké budou vztahy nového prezidenta s Českou republikou? Poslechněte si celý rozhovor s Geraldem Schubertem v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio