V nejstarším parku v Novém Jičíně najdete kapličku z 18. století i bludné balvany

4. listopad 2019

Janáčkovy sady jsou nejstarším parkem v Novém Jičíně. Dochovala se v nich kaplička z 18. století i bludné balvany. O poznání rozlehlejší jsou naopak v centru města Smetanovy sady.

V centru Nového Jičína se nacházejí hned dvoje městské sady pojmenované po hudebních skladatelích. Rozlehlejší Smetanovy sady a starší Janáčkovy sady. Co zajímavého, kromě relaxace, tam místní i výletníci najdou? Ptali jsme se Hany Rolné z Turistického informačního centra v Novém Jičíně.

Kaplička z 18. století v novojičínských sadech

„Jméno Leoše Janáčka je spjato především s Hukvaldy a Janáčkovy sady byly pojmenovány po válce, jak se měnily názvy ulic, náměstí... Tak i park dostal nový název. Tento park je ve městě nejstarší a dříve zde býval hřbitov,“ vysvětluje naše průvodkyně Hana Rolná.

Byla zde i kostnice a po ní tady zůstala kaplička sv. Kříže. „V letošním roce byla zrekonstruovaná, protože bohužel byla postříkána vandaly. Původně sloužila protestantským občanům a stojí tady už od roku 1757,“ dodává.

Bludné balvany v novojičínských sadech

Pokud byste ale hledali nějaké památné stromy, tak ty najdete spíše ve Smetanových sadech. Z Janáčkových sadů to prý není daleko, jen pár kroků do kopečka a přejít silnici.

„Smetanovy sady mají asi čtyři a půl hektaru, jsou opravdu velkým parkem pro město. Je to park především pro děti, takže jsou tam houpačky, klouzačky a nově i oddechová zóna. Sady jsou zajímavé také tím, že je tam meteostanice. A máme tam sochu pana Mendela, který bydlel nedaleko,“ připomíná Hana Rolná.

autor: čan
Spustit audio

Související