V našem regionu znamenala Mnichovská dohoda odstoupení území hned dvěma sousedním státům

4. říjen 2018

Na zlomek své původní velikosti se v říjnu 1938 zmenšila oblast severní Moravy a Slezska, která zůstala tehdejšímu Československu. Mnichovská dohoda přisoudila velkou část Německu a oblast Těšínska zase obsadili vojáci v polských uniformách. V prvních říjnových dnech ale v regionu vládla nejistota hlavně kvůli stanovení přesných hranic.

My teď s historikem Ondřejem Kolářem ze Slezského zemského muzea v Opavě stojíme u bunkru U Pískovny poblíž Opavy. Jak to tady vypadalo v těch dnech po Mnichovu?

Byla tady poměrně chaotická situace. V prvních dnech nebylo jasné, jaký bude osud Opavska a Bílovecka. Samozřejmě se počítalo s tím, že západní Slezsko s většinou německého obyvatelstva bude obsazeno a začleněno do těch takzvaných Sudet. O osudu Opavska a Bílovecka a krajů hlouběji ve vnitrozemí, kde Němci neměli tak jednoznačnou převahu, bylo rozhodnuto potom až později. V podstatě až 5. října vešlo ve známost, že tady tyto oblasti se mají stát součástí takzvaného pátého pásma německého záboru.

Kdy se tady objevili první němečtí vojáci?

V tom západním Slezsku, v oblasti Bruntálska a Jesenicka, tak tam to obsazování probíhalo už 4. a 5. října. To páté pásmo pak začalo být obsazováno stejně jako sousední Hlučínsko 8. října.

Přemýšlíte nad tipem na zajímavý výlet? Zkuste bunkry v Darkovičkách

Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách

Hlučínsko. Kromě jiných turistických zajímavostí tato oblast nabízí i areál československého opevnění. Najdete ho v Darkovičkách a jsou v něm k vidění bunkry ve funkčním stavu z roku 1938, ale i poznamenané válečnými událostmi.

Nicméně nesmíme v našem regionu zapomenout také na okupaci dalším státem, Polskem.

V podstatě Mnichovská dohoda stanovila ve svém dodatku, že Československo je zavázáno vypořádat také nároky maďarské a polské menšiny a územní nároky Polska a Maďarska. S tím, že na základě tady toho pak tedy Polsko si diplomatickou cestou začátkem října vynutilo odevzdání většiny území Těšínska a tady to území bylo kolem poloviny října taky postupně obsazeno.

Jak to tedy vypadalo v té zabrané části Německem a v zabrané části Polskem?

Samozřejmě v obou oblastech docházelo k omezování českého kulturního a politického života, k likvidaci spolků, škol. Ale můžeme říct, že především v těch prvních týdnech situace možná byla trošku dramatičtější v tom polském záboru, kde docházelo k masovému vypovídání Čechů, k čemuž nacistická okupační správa na Opavsku a Bílovecku se neuchýlila. Ta tady naopak zamýšlela zachovat jakési zdání klidu a to české obyvatelstvo využít jako pracovní sílu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související