V národním parku České Švýcarsko se pracuje na protipožárních opatřeních – umožnila to teplá zima

12. leden 2023 10:19

V národním parku České Švýcarsko se v těchto dnech ozývá zvuk motorových pil. Teplé počasí totiž správě parku umožnilo, aby intenzivně pracovala na protipožárních opatřeních. Kromě kácení a vyvážení suchých kůrovcových stromů z lesů je potřeba také upravit cesty, aby se na ně dostala těžařská technika nebo po nich mohli v budoucnu jezdit hasiči.

„Tady se to musí vytěžit, tady bude cesta. Hlavně bay počasí vydrželo – nesmí foukat,“ ukazuje Milan Babyka na kus práce, kterou už má za sebou a ohlíží se starostlivě na kůrovcové souše.

Pracuje v lese nedaleko Jetřichovic – nedaleký zvuk pily naznačuje, že velké uschlé stromy tu už dlouho stát nebudou.

Protipožární kácení v národním parku České Švýcarsko

„Ten bagřík zrovna upravuje cestu tak, aby byla sjízdná pro techniku, aby bylo možné odsud tu dřevní hmotu dostat pryč,“ vysvětluje mluvčí národního parku Tomáš Salov a pokračuje: „Už jsou vykácené souše v okolí Doubice, dřevní hmota je také odtěžena u Kyjova, stihli jsme se i věnovat okolí některých cest, pořád nás ale plno zásahů čeká.“

Správa chráněné oblasti už se také stihla seznámit se závěrem expertů o příčinách loňského požáru v okolí Hřenska. Vědci v ní tvrdí, že když už les začne hořet, nezáleží na tom, jestli v něm kůrovcové souše leží nebo ne.

„Pořád čekáme ještě na zprávu, kterou zpracovává hasičskýá záchranný sbor – pořád ji ještě nemáme k dispozici,“ dodává Salov s tím, že podle závěrečné zprávy hasičů bude správa parku plánovat další preventivní opatření.

„Vypracovaná závěrečná zpráva k požáru v Hřensku byla předložena generálnímu řediteli, který ji nyní posuzuje. Její zveřejnění plánujeme v blízké době,“ přiblížila mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Pavla Jakoubková.

Spustit audio

Související