V Náhorním Karabachu se bojuje. Arménie a Ázerbájdžán jsou na pokraji války

2. duben 2016

Arménie a Ázerbájdžán se opět ocitly na prahu války. V noci na dnešek vzplály prudké boje na hranicích arménské enklávy Náhorní Karabach v Ázerbájdžánu. Z jejich rozpoutání se obě země obviňují navzájem. Boje už si vyžádaly desítky zraněných vojáků i civilistů a zřejmě i mrtvé.

Arménie oznámila, že ázerbájdžánské síly nasadily do bojů v Náhorním Karabachu dělostřelectvo, tanky i letectvo. Projektily prý dopadly i do školy, kde údajně těžce zranily dvě děti.

Baku naopak uvádí, že arménské jednotky začaly ostřelovat ázerbájdžánské pozice z děl a houfnic. Ázerbájdžán přiznal ztrátu jednoho vrtulníku a tanku, ale informoval o obsazení několik kót a vesnic v Karabachu a likvidaci asi stovky arménských vojáků. Jerevan tyto informace popřel.

Pozorovatelé označují konflikt za nejprudší od roku 1994, kdy se střety mezi oběma stranami podařilo utišit.

Rusko, které je vojenským a politickým spojencem Arménie, vyzvalo obě strany, aby zachovaly maximální zdrženlivost. Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil nad konfliktem hluboké znepokojení a vyzval k okamžitému klidu zbraní.

Ruští ministři obrany a zahraničí mluvili telefonicky se svými protějšky v Jerevanu a Baku a vyzvali je k ukončení násilí. Situací by se měla zabývat minská skupina OBSE na jednání ve Vídni příští úterý.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Moskvě připomíná, že zatímco za Ázerbájdžánem stojí etnicky i jazykově blízké Turecko, politickým a vojenským spojencem Arménie je Rusko. V zemi jsou ruské základny a Rusové chrání i vzdušný prostor Arménie.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let minulého století. Při bojích tenkrát zahynulo asi 30 tisíc lidí, statisíce dalších musely opustit své domovy.

autoři: mdo , ČRo
Spustit audio