V náchodské nemocnici opět zprovozní zakonzervovaná lůžka. Doufali, že už je nebudou potřebovat

10. listopad 2021

Jedním z regionů s nejnižšími počty nově nakažených koronavirem je už několik týdnů Náchodsko v Královéhradeckém kraji. Se sílící epidemií i tam ale přibývají lidé, kteří potřebují kvůli onemocnění covid-19 hospitalizaci. Oblastní nemocnice Náchod tak bude muset zřejmě brzy zprovoznit měsíce odstavená lůžka. Díky novému pavilonu totiž původní covidová oddělení zdravotníci zakonzervovali. A i když doufali, že je už nikdy neotevřou, teď o tom téměř nepochybují.

Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Oblastní nemocnice Náchod Petr Štěpánek jde na jedno z uzavřených oddělení. V přítmí prochází prázdnými chodbami k opuštěným lůžkům s přístroji. „Máte tady techniku pro intenzivní péči, aktivní antidekubitní matrace, máte tady dávkovač, vybavení těch stolků, infuzní pumpy, rozvody kyslíku a tak dále, všechno co k tomu patří,“ popisuje primář.

Je smutné, že to muselo dojít až sem a že se to na nás prostě zase valí… Zatím se bohužel pohybujeme v těch horších scénářích.
MUDr. Petr Štěpánek, primář ARO náchodské nemocnice o rostoucím počtu covidových pacientů

Na všech postelích a přístrojích jsou zatím modré igelity. „Tenhle prostor bude po přípravě a navezení potřebného zdravotnického materiálu schopný sloužit jako místo, kde bude možné pečovat o covidové pacienty,“ vysvětluje Petr Štěpánek.

Čtěte také

Stále ještě opuštěné místo je pro něj cestou do nedávné minulosti a velmi pravděpodobně i do blízké budoucnosti. „Bohužel je to tak…,“ dodává lékař.

Náchodská nemocnice byla letos v únoru jednou z nejvytíženějších v celé zemi. Záchranáři odsud například museli kvůli extrémnímu přeplnění hromadně odvézt 15 pacientů na jih Moravy. Na jaře pak nemocnice otevřela dlouho plánovaný nový pavilon. Právě v něm se dnes primář ARO Petr Štěpánek s kolegy o covidové pacienty stará.

Jenže kapacita nových oddělení už brzy přestane stačit: „Pacientů určitě přibývá, je to trošku ve skocích. Ještě nedávno byli na současném interním covidovém oddělení jeden až tři pacienti, dneska už jich je tam 12. Poslední risk mapping pro okres Náchod predikuje za deset dní v nějakém středním riziku příjem 16 pacientů. Zatím se ale bohužel pohybujeme v těch horších scénářích.“

Zakonzervovaná lůžka tady možná začnou postupně obnovovat už od čtvrtka. Personálně je budou muset obsluhovat i zdravotníci z dalších oddělení. Za poslední rok a půl je tak čekají už poněkolikáté psychicky náročné chvíle.

V náchodské nemocnici opět zprovozní zakonzervovaná lůžka. Doufali, že už je nebudou potřebovat

„Byl jsem optimista, který věřil, že proočkovanost bude pravděpodobně větší a že možná i to chování lidí bude malinko opatrnější. Například jsem zapisoval aplikaci monoklonálních protilátek u pěti pacientů, kteří byli rizikoví, neočkování. Je to smutné, že to muselo dojít až sem a že se to na nás prostě valí,“ uzavírá primář oddělení ARO Oblastní nemocnice Náchod Petr Štěpánek.

Vrchní sestra na tomto oddělení Šárka Štěpánková teď objednává další takzvané monoklonální protilátky. U lidí s covidem dokáží v prvních dnech nemoci až ze 70 procent zabránit vážnému průběhu a aktuálně je o ně větší zájem.

Čtěte také

„Lidé zkoumají, co je ve vakcínách a nechtějí se nechat očkovat, protože to je chemikálie a všechno. Ale pak když přijdou v těžkém stavu a žádají si protilátky, tak je jim úplně jedno, jaké mají složení. Ale my jako zdravotníci se s tímhle setkáváme. Léčíme sebevrahy, obézní lidi, kteří měli doporučení držet zdravý životní styl a vlastně si ten svůj stav často zapříčinili nebo zhoršili sami,“ dodává Šárka Štěpánková.

Zdravotníci v Oblastní nemocnici Náchod v Královéhradeckém kraji ovšem věří, že především díky očkování tady nebude tolik pacientů v těch nejtěžších stavech jako při minulých vlnách epidemie koronaviru.

V náchodské nemocnici opět zprovozní zakonzervovaná lůžka. Doufali, že už je nebudou potřebovat
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.