V Náchodě stavbaři dokončují nový parkovací dům v areálu nemocnice. Hotovo má být v červnu

26. květen 2022 09:48

V areálu náchodské nemocnice dělníci dokončují nový parkovací dům za téměř 40 milionů korun. Bude mít kapacitu zhruba 150 aut, dalších několik desítek míst nabídne prostor před parkovacím domem. Kolaudace je naplánovaná na polovinu června, v plném provozu by celá plocha měla být ještě před začátkem letních prázdnin. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Nové čtyřpatrové parkoviště v areálu náchodské nemocnice už je opravdu téměř hotové. Bude podobné těm, jaká známe například u obchodních domů, tedy s místy pro invalidy, výtahem nebo venkovním schodištěm. A dovnitř řidiče pustí zvednutá závora.

Kolaudace stavby se uskuteční 16. června a k tomu, aby místa mohli začít využívat řidiči, bude nutné následně počkat na povolení od stavebního úřadu. Podle zástupců nemocnice se parkovací dům i prostranství před ním otevře ještě v červnu.

Kolik pacienti za parkování zaplatí?

Na to jsem se samozřejmě ptal, ale přesný ceník ještě není k dispozici. O různých variantách vedení nemocnice teprve jedná. Ale zatím to vypadá, že ceny budou podobné jako například v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, která pod náchodskou nemocnici patří.

Čtěte také

Tam mají řidiči prvních 30 minut stání zdarma a následně za první započatou hodinu zaplatí 30 korun a další každá hodina je za 20 korun. Maximální denní sazba parkování v areálu rychnovské nemocnice je 150 korun.

Ovšem v Náchodě se ceník parkovného v areálu nemocnice teprve připravuje a další otázkou je, jestli budou v parkovacím domě parkovat i zaměstnanci nemocnice. Jen ti totiž podle odhadů vedení zdravotnického zařízení potřebují každou směnu až 200 parkovacích míst.

Současně s otevřením nového parkovacího domu začne úprava stávajícího venkovního parkoviště, nedaleko urgentního příjmu. Co to pro pacienty a personál znamená?

Čtěte také

Především to, že dočasně přijdou o 70 parkovacích míst. To stávající parkoviště totiž dělníci přes léto upraví, vznikne zpevněná plocha pro zhruba 50 automobilů. Mimo jiné to také znamená trvalé přemístění testovacího centra, to lidé v budoucnu najdou nad novým pavilonem, tedy vzdušnou čarou asi 200 metrů daleko od stávajícího.

Za rozšíření parkování v areálu zaplatí náchodská nemocnice celkem asi 60 milionů korun. Do podzimu také třeba přibyde dalších 20 parkovacích míst u laboratorního pavilonu. Celkově se tak kapacita parkovacích míst v areálu Oblastní nemocnice v Náchodě zvýší zhruba o 180 míst. Ale to opravdu až do konce roku.

Spustit audio

Související