V Mostě začal 3. ročník „mapování “ obyvatel v problémových lokalitách. Odhalí hledané osoby i neoprávněné čerpání sociálních dávek

6. prosinec 2019 13:53

Hledané osoby, neoprávněné čerpání sociálních dávek nebo skutečný počet obyvatel pronajímaných bytů. To všechno má odhalit tzv. „mapování“ v problémových lokalitách v Mostě.

Městská policie „mapování“ obyvatel – ve spolupráci s policisty, úřadem práce a bytovým družstvem Krušnohor, provádí už třetím rokem. Letos si vybrali jednu z ulic v centru města.

„Máme podezření, že se tam může něco dít – může tam třeba bydlet někdo načerno,“ konstatuje mluvčí stavebního a bytového družstva Krušnohor Petr Prokeš.

Na jeden takový případ z loňska si pamatuje, tehdy se mapování zaměřilo na problémovou oblast tzv. „stovek“, tedy domův okolí čísla popisného 100. „V jednom bytě 2+0 se nacházelo třeba 15 až 20 lidí, kteří tam byli jakoby na dovolené, a už tam byli třeba tři, čtyři měsíce,“ vzpomíná.

Podle Prokeše návštěvy městských a státních policistů spolu s pracovníky sociálního odboru města situaci v tomto místě zlepšily. „Ta situace se tam naprosto zlepšila, ti problémoví lidé už tam většinou nejsou,“ potvrzuje Prokeš.

Nejhorší situace ve městě je v současnosti v ulici M. G. Dobnera

Tzv.“ mapování“ odhalilo i neoprávněné pobírání sociálních dávek. „V minulých letech se nám podařilo nespočet případů, kdy úřad práce odhalil neoprávněné čerpání různých dávek. Zajistili jsme přibližně 5 pachatelů, kteří byli v místním, nebo celostátním pátrání,“ říká ředitel městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol.

Nově se mapování zaměří na ulici M. G. Dobnera v centru města. Stížnosti lidí na hluk nepořádek a vandalství tam podle vedení městské policie v poslední době přibylo.

Co konkrétně si budou kromě kontroly osob v bytech při mapování strážníci zapisovat, říká mluvčí městské policie v Mostě, Veronika Loucká: „Kontrolujeme okolí domu, kdy zjišťujeme, jestli tam vidí kamerový dohledový systém, jestli tam chodí asistenti prevence kriminality, kontrolujeme zabezpečení vchodu. Potom ve vchodě sledujeme, jestli jsou tam kamery SVJ, jestli je tam nepořádek a ptáme se lidí, jestli mají nějaké problémy se sousedy, atd.“

Že je tzv. mapování v ulici M. G. Dobnera zapotřebí, říká mluvčí bytového družstva Krušnohor Petr Prokeš: „Tato ulice je, v rámci celého města, v současnosti nejproblematičtější. Je tam velký počet lidí v bytech, šíří se tam drogy, je tam obrovská devastace.“

Na mapování vychází policisté se strážníky a úředníky sociálního odboru města jednou do měsíce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související