V Molenbeeku vyrostl netradiční pohádkový palác. Ukazuje dětem rozdíly mezi názory a fakty

27. prosinec 2017

Bruselská přistěhovalecká čtvrť Molenbeek je celosvětově známá kvůli terorismu. Pocházeli z ní totiž někteří pachatelé atentátů v Paříži a v Bruselu. Podle belgických úřadů v Molenbeeku také bují islámský radikalismus a další problémy. Jak jim předcházet? O to se snaží netradiční integrační projekt s názvem Palác normálna a neznáma.

S vedoucí projektu Patrizií Civettaovou stoupáme po železných schodech v běžném činžovním domě na kraji Molenbeeku. Na první pohled vůbec nevypadá jako palác. Cestou po schodišti ale míjíme kartonové postavy králů a královen, které naznačují, že se blížíme do pohádkového království.

„Palác jsme zvolili proto, že je zajímavý pro děti. Když sem přijdou, tak si myslí, že tu narazí na nějaké princezny nebo příšery. Žádné tu ale nemáme. Přesto, když odcházejí, nejsou zklamané, ale naopak nadšené,“ tvrdí drobná blondýnka původem z Itálie.

Děti se tu v pohádkových kulisách pomocí různých úkolů učí o tom, co jsou to předsudky, diskriminace nebo kdo je obětní beránek. V rodinách nebo ve škole o těchto jevech podle Patrizie mnohdy vůbec neslyší a neumějí na ně reagovat.


Je velmi důležité, aby děti věděly, jaký je rozdíl mezi názorem a faktem. Nebo co je předsudek a že vzniká tím, že někoho neznáme. Vedeme je k tomu, aby si dokázaly vytvořit názor, ale také aby ověřovaly fakta, než něco řeknou nebo udělají.Patrizia Civettaová, vedoucí projektu

Že tyto problémy mezi zdejšími dětmi jsou, a to nejen v Molenbeeku, potvrzuje jedenáctiletá Valentina. „Děti si třeba často ubližují kvůli zbytečnostem,“ říká.

Myšlenka tohoto netradičního paláce se jí líbí stejně jako její spolužačce, o rok mladší Olaye. „Hlavně támhle ta truhla. Museli jsme udělat nějaké úkoly a pak jsme ji mohli otevřít. A tam na nás čekalo překvapení,“ ukazuje.

Je v ní totiž poklad. Není to žádné zlato ani drahé kameny. Uvnitř je zrcadlo, které jim ukáže, že tím nejcennějším na světě jsou ony. „Děti v Molenbeeku potřebují podporu a ujištění, že mají talent a schopnosti. Není to pro ně snadné vyrůstat v situaci, jaká tady panuje,“ shrnuje průvodkyně smysl originálního zámku ve čtvrti, která žádnou pohádku neprožívá.

autor: fin
Spustit audio