V mikroneurochirurgii stále probíhá bouřlivý vývoj

14. březen 2016
Trendy

Začal týden mozku a v dnešních technologických Trendech jsme se proto zaměřili na jednu z nejkomplikovanějších a nejrychleji se rozvíjejících léčebných metod pro oblast mozku – mikroneurochirurgii.

Neurochirurgie, která řeší operačně nemoci centrálního nervového systému (tedy mozku, míchy, páteře a periferních nervů), je velice technologický obor.

Jak říká MUDr. Jan Klener, primář oddělení neurochirurgie Nemocnice Na Homolce, ve vývoji neurochirurgických přístrojů stále probíhá bouřlivý vývoj.

Těchto přístrojů existuje velké množství. Jedním z nich je například neuronavigace. „To je jakási mozková GPS, která nám pomáhá orientovat se v mozku,“ přibližuje fungování neuronavigace Klener.

Čtěte také

Bezpečnost pacienta zvyšuje elektrofyziologický monitoring během operace. „Stimulujeme určitou část nervového systému, snímáme odpověď, a vlastně tím pádem ověřujeme funkčnost určité části nervové soustavy“ říká Klener.

Výsledky lékařského vyšetření (ilustrační foto)

Další zajímavou technologickou skupinou spadající do neurochirurgie jsou implantáty. Nejpoužívanějšími neuroimplantáty jsou ty pro zlepšení sluchu. Spárování dalších umělých orgánů, nebo třeba i umělých protéz, s naším mozkem je zatím ve fázi vývoje.

Jak funguje tzv. kochleární implantát, který umožňuje vnímat zvuk původně neslyšícím pacientům, přibližuje v rozhovoru v další části pořadu Trendy profesor Josef Syka. Celý pořad si poslechněte v našem audioarchivu.

autoři: ošv , Michael Rozsypal
Spustit audio