V Maďarsku padly nejvyšší možné tresty za zabíjení Romů

Maďarský soud dnes vynesl tři tresty doživotního vězení za protiromské rasistické útoky, při nichž v letech 2008 a 2009 zahynulo šest Romů.

Proces trval od března 2011, píše Agentura Reuters. Z vězení už nevyjdou Arpad Kiss, Istvan Kiss a Zsolt Peto. Čtvrtý obžalovaný, Istvan Csontos, byl odsouzen k 13 letům vězení. Podle obžaloby tři pachatelé v období od července 2008 do srpna 2009 napadali romské osady u malých obcí v severovýchodním Maďarsku, zapalovali romská obydlí a po prchajících lidech stříleli. Při útocích, kterých bylo údajně devět, použili kromě střelných zbraní i granáty a zápalné lahve.

Čtvrtý obžalovaný dělal trojici při posledních dvou útocích řidiče. Mezi oběťmi byl i čtyřletý chlapec. Útočníci v létě 2009 zapálili dům, a když jeho devětadvacetiletý otec Robert Csorba prchal se synem v náručí, gangsteři je oba ze zálohy zastřelili. Zraněna byla i dcera Csorbových. Pohřbu otce a syna se tehdy zúčastnila řada celebrit a osobností společenského života, tryzna však nepodnítila širší společenskou debatu a nezmírnila ani napětí.

Během protiromských pogromů bylo vážně zraněno sedm lidí. Řádění trvalo 13 měsíců a podle analýzy agentury Reuters jej doprovázela řada policejních přehmatů. Kiss a Peto měli přímé vazby na neonacistické kruhy. S vyšetřovateli spolupracoval pouze Csontos. Podivné je, že původně pracoval pro vojenské zpravodajství a měl jako jediný z pachatelů zkušenosti s vojenskou službou. Skupina provinilců byla zadržena 21. srpna 2009 v Debrecínu. Prokurátor v obžalobě uvedl, že pachatelé byli při všech svých činech motivováni rasovou nenávistí a své akce připravovali „s vojenskou přesností“. Útoky chtěli zastrašit celou minoritu, což se také stalo. Maďarští Romové žili déle než rok v hrůze z vražedných přepadení, protože už věděli, že pachatelům se daří utíkat.

Romská menšina podle statistik představuje téměř sedm procent obyvatel desetimilionového Maďarska. Bezmála 70 procent Romů je nezaměstnaných, jen pět procent mladých Romů dokončí střední školu a sotva 1,2 procenta z nich se dostane na vysoké školy. „Kritici vytýkali soudnímu přelíčení, že se příliš zabývá detaily a nevěnovalo pozornost právě celostátnímu napětí mezi Romy a Maďary,“ poznamenává dopisovatel stanice BBC. Podle romských advokátů se policejní vyšetřování útoků podivně vleklo a úřady nejevily dostatek vůle zločince dopadnout. Agentura Reuters připomíná, že Romové žili v Maďarsku po staletí. Jejich nynější neutěšenou hospodářskou situaci však přivodil až kolaps těžkého průmyslu po pádu komunismu.

autor: rma
Spustit audio