V Lukách nad Jihlavou a okolí byly vždy ženy zdravé a vnadné. Jako kojné si je najímali do nejvyšších kruhů

29. listopad 2016

Když v devatenáctém století nějaký šlechtický rod potřeboval kojnou, hledal v Čechách. Přímo do císařské rodiny se ve svých devatenácti letech dostala Marie Höferová z Luk nad Jihlavou. Spolu se svou dcerou kojila následníka trůnu prince Rudolfa, syna císaře Františka Josefa I. a Alžběty, zvané Sissi.

„To vždycky v rodině vykládali, a já když bylo někde nějaký sezení, tak já jsem dávala kojnou k dobru a to už o mně všichni známí věděli,“ začíná své vyprávění pravnučka Marie Höferové Ludmila Petrová. Zajímavé je, že Marie tehdy nebyla sama, kdo si z Luk a okolí odešel do Rakouska vydělávat kojením. „V Lukách působil doktor Sommer, který se znal s někým z císařského dvora a dohazoval tam kojné,“ říká Ludmila Petrová.

Babička z matčiny strany kojila prince Leopolda v Salzburgu

Nebylo to ale jen díky známostem místního lékaře, že byl o kojné z Loucka takový zájem. Vysočina byla známá jako zdravý kraj a žili tu zdraví lidé. „Já nevím jak to říct, prostě ženský měly hezký prsa,“ směje se pravnučka slavné kojné a prozrazuje, že kojnou byla i příbuzná z jiné rodinné větve. „Moje maminka byla za svobodna Ďásková. Z těch Ďásků, ta babička, ta kojila prince Leopolda v Salzburgu,“ dodává.

Syn kojné Marie Jan Řehoř se svou ženou

Za řetízek od Rudolfa postavila rodina novou chalupu

Když se pak taková kojná vrátila domů do Čech, většinou byla schopná zajistit svou rodinu. „Přivezly peníze a kupovaly pole, dobytek a ta rodina z toho žila,“ vysvětluje Ludmila Petrová. Její prababička dokonce dostala od prince Rudolfa řetízek, který si podle jeho přání měla vzít na krk při své svatbě. Řetízek už rodina nemá. „V roce 1906 Studnice vyhořely a ona ten řetízek prodala, aby mohla postavit novou chalupu,“ dodává Ludmila Petrová. „Třeba se někdo přihlásí, kdo bude vědět, že něco takového od nějakého zlatníka v Jihlavě koupil,“ vyslovuje skromné přání.

Obraz kojné Marie visí na výstavě v Schönbrunnu

Rodina dlouho nevěděla, jak vlastně kojná Marie vypadala. Pomohl jim redaktor Mladé fronty Dnes, který náhodou, na výstavě v Schönbrunnu našel obraz kojné prince Rudolfa, a začal pátrat. Ludmila Petrová teď na velké fotografie svého dědečka Jana Řehoře ukazuje, jak byl své matce podobný.

Rodný list Marie Höferové
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.