V Krkonoších se díky chladnějšímu počasí množí kůrovec pomaleji. Napadeny jsou i tak tisíce stromů

23. červenec 2020 08:39

Chladnější počasí, srážky a vlhko nepřejí v Krkonoších množení kůrovce. Lesníci přesto mají před sebou spoustu práce, protože poškozené dřevní hmoty broukem je hodně. Správa KRNAP chce do konce letošního roku vytěžit 80 tisíc kubíků kůrovcového dřeva. Chybí ale pracovníci, technika a také ceny za výkup dřeva jsou teď velmi nízké.

Černý Důl, lokalita U lomu. Pracovníci tady za jednu směnu postavili 350 metrů dlouhou lanovku a začínají kácet a přibližovat stromy napadené kůrovcem.

Čtěte také

„Musí se to nejdříve projít a zjistit, jak se vůbec dá ta trasa postavit," popisuje Michal Jindřišek, jak bylo náročné lanovku v tomto terénu nainstalovat.
„Těch napadených stromů je tady opravdu dost. Tady už je vidět, že je to v pokročilejším stádiu, kdy opadává kůra stromu."

Práce je potřeba stihnout co nejrychleji.
„To musí všechno pryč. A nejlépe co nejdříve. Pokud by se to nevytěžilo, tak hrozí, že se pod tou kůrou brouk rozmnoží a vylétne další generace, která napadne další zdravé stromy."

Kůrovec má v Krkonoších za sebou první rojení

Druhé má přijít brzy. Díky chladnému počasí se ale škůdce nemnoží tak rychle jako vloni.

„Je poměrně chladno a deštivo. Prakticky nám tady každý druhý den prší. tato situace nám, jako správcům lesa, výrazně nahrává. Protože opačná situace, kdyby bylo sucho a teplo, by napomáhala výrazně rychleji vývoji kůrovce a tím pádem i jeho šíření," vysvětluje mluvčí národního parku Radek Drahný.

V Krkonoších se díky chladnějšímu počasí množí kůrovec pomaleji

„V letošním roce počítáme, že bychom měli vytěžit na 80 tisíc metrů krychlových kůrovcového dřeva. Což zhruba odpovídá celkovým ročním plánovaným těžbám."

Čtěte také

Správa Krkonošského národního parku proto zastavila všechny plánované těžby a těží pouze kůrovcem napadené dřevo. V současné době je hotova zhruba polovina.

Podle Radka Drahného je problém v tom, že není dost těžařů, kteří by v lese pracovali, chybí vyvážecí soupravy a zájem o toto dřevo je malý.
„Výkupní ceny kůrovcem napadeného dřeva jsou prakticky nejnižší, jaké byly za poslední roky. Jsme někde na úrovni několik set korun, nepřesahuje to tisíc korun za kubík dřeva."

Pokud nepřijde výrazné dlouhodobé oteplení, které by množení kůrovce podpořilo, většina poškozené dřevní hmoty by se měla stihnout vytěžit.

Spustit audio

Související