V Kladně se nedá žít. Omezíme počet nepřizpůsobivých, slibuje primátor Volf

6. říjen 2017

Primátor Kladna Milan Volf chce označit celé město za vyloučenou lokalitu. Důvody můžou překvapit. Chce, aby se z Kladna nestalo ghetto, tedy sociálně vyloučená lokalita. Skutečně nemají města a obce jinou šanci, jak zabránit obchodu s chudobou a rozrůstání problémových míst než kladenskou cestou? „Pro nás je to jediný způsob, jak můžeme zastavit další přistěhování sociálně slabých a nepřizpůsobivých,“ uvedl v pořadu Pro a proti Volf.

Podle Volfa je dnes Kladno na hranici 4,5 % nepřizpůsobivých obyvatelů. „A začínáme mít problémy se sociálním smírem. Toto je jediné opatření, kterým chceme říct dost přijímání této klientely,“ říká primátor. „Slušní lidé nás dnes žádají, abychom odstraňovali lavičky, protože se ve městě nedá žít. V obchodním domě a jeho okolí nemáte nikoho jiného než nepřizpůsobivé. Máme velké problémy a jsme na hranici sociálního smíru.“


Nechceme nic jiného než zastavení přílivu nepřizpůsobivých, zastropování cen nemovitostí a zastavení obchodu s chudobou. Mohu ubezpečit, že žádného slušného Kladeňáka, který se dostane do tíživé situace, nenecháme na holičkách. Milan Volf

Primátor věří, že doplatek sociálně slabým na bydlení podporuje obchod s chudobou. „Nechceme nepřizpůsobivé někam přesouvat. Chceme jen zastropovat jejich počet v Kladně, a to je jediný způsob, jak toho docílit,“ míní Volf.

Tvrdí, že Kladno je v oblasti sociálních programů dostatečně aktivní. „Staráme se. Ale my jsme víceméně jen hasiči, nemáme tolik možností. Ty by měl mít stát.“

„Sociální bydlení pro tuto komunitu a klientelu rozhodně stavět nebudeme. Máme sice svůj bytový fond, ale pokud jednu takovou rodinu umístíte do bytového domu, tak soužití a integrace je naprosto nemožná,“ shrnul kladenské problémy s nepřizpůsobivými Milan Volf.

Roman Matoušek z vládní Agentury pro sociální začleňování chápe, že obce, které řeší problémy s migrací sociálně slabých obyvatel, hledají různá řešení.

„Ale vyhlásit celé město jako oblast se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů, dává nálepku i těm čtvrtím ve městě, které se vůbec neblíží vyloučené sociální lokalitě,“ soudí Matoušek.


Je otázkou, nakolik omezení příchodu nových obyvatel změní chování těch stávajících. Toto opatření je slepé, protože prostě paušálně všem odejme sociální dávku. Roman Matoušek

Podle jeho názoru opatření nepovede k řešení problémů, se kterými se obyvatelé Kladna potýkají. „Sníží přístup k dávce na bydlení pro obyvatele, kteří se do Kladna přistěhují nebo se jen přestěhují v rámci Kladna. Tito tak mohou skočit na ulici nebo se přesunou jinam,“ tvrdí Matoušek.

Upozorňuje zároveň, že vyplácení dávek se řídí zákonem a je podmíněno plněním povinností ze strany žadatele. „Pokud jsou tedy dávky vypláceny, signalizuje to, že je všechno v pořádku a nenastaly důvody, proč dávku odejmout.“

Odborník z vládní agentury vidí řešení v opatřeních jako je systém prevence kriminality, sociální práce, komunitní práce a systémy postupného zaměstnávání. „Stát zajišťuje financování včetně možnosti podpory výstavby sociálního bydlení, a v řadě oblastí je na obci, jestli tyto možnosti využije," říká.

„A Kladno v posledních letech tyto programy nevyužívalo. Samozřejmě tam působí neziskové organizace a síť sociálních služeb, ale záleží na tom, jestli jejich kapacita a koordinace dostatečná,“ vyzdvihuje důležitost sociální práce v regionu Matoušek.

autoři: kko , oci
Spustit audio