V jihočeském Nadějkově si hlubinné úložiště radioaktivních odpadů nepřejí

26. únor 2013

Starostové a občanská sdružení z lokalit vybraných pro hledání hlubinného úložiště jaderných odpadů nejsou spokojeni s tím, že je stát stále nebere jako partnery. Na dnešní odpoledne proto svolali tiskovou konferenci na téma „K hlubinnému úložišti férově“, kde představí své výhrady a navrhnou řešení, jak dospět ke konsensu.

O vybudování úložiště radioaktivního odpadu se na území České republiky uvažuje už více než 20 let.

Dnes je ve hře šest lokalit. Jednou z nich je i jihočeská Magdalena s obcí Nadějkov, kde před časem odmítli finanční kompenzace, podmíněné souhlasem obcí, k průzkumu území.

„Je to jednorázová částka, která je slibována pro to, aby se zlomil náš odpor. Já si nedokážu představit, že proti něčemu silně vystupuji a využívám všech zákonných prostředků a přitom beru peníze za to, abych to tady třeba později měl,“ říká starosta obce Nadějkov na Táborsku Zdeněk Černý.

Podle něj je obec navíc vázána výsledkem místního referenda, ve kterém obyvatelé aktivity směřující k vybudování hlubinného úložiště jednoznačně odmítli.

Čtěte také

„Tento kraj je po stránce hmotné chudý, ale bohatý na krásu, čistý a hlavě také bohatý na zdravé tradice. V okamžiku, kdy by tady bylo úložiště, se to všechno zničí a už se to nikdy nevrátí,“ myslí si jeden z obyvatel lokality Magdalena.

Úložiště, které by mělo být v hloubce půl kilometru pod povrchem země, se má zprovoznit v roce 2065.


Zvětšit mapu
autoři: Jan Kopřiva , sib
Spustit audio