V Japonsku poprvé uvolnili metan z podmořského metanového ledu

13. březen 2013

Metanový led, někdy též hovorově zvaný “hořící led”, může o mnoho desítek let odvrátit hrozící energetickou krizi lidstva. Nachází se, mimo jiné, ve velkých zásobách pod mořem a jeho podmořská těžba byla doposud nemožná. Nyní však z něj japonští vrtaři dokázali poprvé uvolnit plynný metan a dopravit ho nad hladinu moře.

Pod dnem světových moří se leckde nacházejí velká ložiska metanového ledu neboli hydratovaného metanu. Složením je to vlastně běžný metan, který je chemickými vazbami pod vysokým tlakem a za nižších teplot uvězněn v krystalové struktuře zmrzlé vody. Tak vzniká zvláštní pevná látka, která hoří a v některých případech i vybuchuje. Když metanový led ohřejeme nebo se kolem něj sníží tlak, uvolňuje se z něj plynný metan. Metanový led se podle geologů nachází hojně ve svrchních vrstvách mořského dna (v hloubkách od několika stovek metrů do několika kilometrů).

Úspěšný vrt a zkouška těžby metanu se odehrály v místě, které se nachází asi 80 km od pobřeží centrálního Japonska. Plynný metan se tam vrtařům podařilo uvolnit z hloubky přes 300 metrů pod mořským dnem. Klíčem k jeho uvolnění bylo lokální snížení tlaku v místě vrtání. Pokusná těžba bude pokračovat ještě dalších několik týdnů, aby vrtaři ověřili, jaké množství metanu takto mohou získávat. Vrtnou technologii na komerční bázi slibují inženýři dodávat do pěti let.

Struktura hydrátu metanu

V minulých letech se o dobývání metanu z podmořských ložisek metanového ledu pokoušeli také těžaři z USA, Kanady, Číny a Jižní Koreje. V podmořském metanovém ledu se podle expertů může nacházet více energie než ve všech pevninských zásobách fosilních paliv dohromady.

Vrtařům se již v minulosti podařilo uvolnit metan z pevninských ložisek metanového ledu. Najít je můžeme zejména v polárních oblastech, kde se vyskytuje věčně zmrzlá půda, permafrost.

Metanový led uložený v sedimentu

Zdroje: Popular Science, BBC, New York Times

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio