V Hracholuské přehradě je voda stále čirá

22. červen 2021 11:15

Tropické teploty se mohou odrazit na kvalitě vody v koupalištích. Horko totiž prospívá tvorbě sinic. Přírodní koupaliště tak pravidelně kontrolují hygienici. V Plzeňském kraji sledují kvalitu vody na třinácti místech a vzorky odebírají jednou za dva týdny.

Do lahve na odběrové tyči se odebere vzorek vody a okometricky se ověří, zda se ve vodě vyskytují sinice. „Proti bílému pozadí porovnáme obsah lahve. Voda je v současnosti krásně čirá bez jakéhokoli zakalení,“ poznamenala Andrea Zábranská z KHS Plzeňského kraje. Na první pohled tedy voda vypadá zcela v pořádku, provést se však musí ještě laboratorní vyšetření.

Průhlednost vody na přehradě je téměř do tří metrů

Teplota vody v přehradě při tropickém počasí stoupla a pohybuje se kolem 25,7°C. Hygienici musí změřit také průhlednost vody, aby mohla být určena její jakost. Terč o dvou barvách tzv. Secchiho deska se spustí na prádelní šňůře do hloubky. Průhlednost musí být větší než metr. „V okamžiku, kdy deska přestane být viditelná, zaznamenáme hloubku, která byla na provázku smočená a díky tomu naměříme hloubku průhlednosti,“ uvedla Andrea Zábranská. Deska zmizela v hloubce 2,75 metrů.

Hygienici odebrané vzorky zpracují a výsledky ve čtvrtek zveřejní na svém webu. Používají přitom pět různobarevných smajlíků. Pokud se chce někdo koupat mimo sledovaná místa, může si udělat vlastní test. „Uvádí se takový test, když se voda nabere do průhledné sklenice, nechá se chvilku na světle stát, sinice se obvykle za hodinu či dvě shromáždí u hladiny,“ sdělil hydrobiolog Jindřich Duras.

autor: Martina Klímová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio