V globále nejsou Češi až tak zadlužení, jak se na první pohled zdá, upozorňuje ředitel firmy, která řeší pohledávky

10. říjen 2022

V Česku běží druhé kolo akce Milostivé léto. Mnohokrát bylo popsáno, že pomáhá zbavit dluhů ty, kteří jsou v exekuci a jejich věřitelem je stát, obec nebo jiné veřejnoprávní subjekty či některé soukromé banky. Některým to pomůže, jenže lidí v exekuci a insolvenci je mnohem víc. „Celkově mluvíme o víc než 800 tisících těch, kteří nejsou schopni své dluhy splácet,“ říká socioložka Lucie Trlifajová.

Celkové zadlužení v poměru k HDP a procento nesplácených půjček je nižší než například v Německu nebo ve Francii, upozorňuje Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti MBA Finance, která spravuje pohledávky bank a jiné větší firmy na mezinárodní úrovni.

Čtěte také

„Češi nejsou až tak zadlužení, jak se na první pohled zdá. Ani se splácením nemají takové problémy jako lidé v západních zemích,“ říká Zetek a k argumentaci si pomáhá čísly.

Připouští, že nemá k dispozici úplně nejnovější data, ale ještě nedávno dlužily fyzické osoby 35 procent ročního HDP.

Problémy se splácením přitom nastaly u 1,6 procenta úvěrových smluv. V Německu, které považujeme za vzor fungující ekonomiky, šlo ve stejném srovnání o 55procentní zadluženost vůči HDP, problémy se splácením pak byly mírně vyšší než u českých klientů.

„Zajímavý pohled je také do Francie, kde je zadlužení vůči HDP 66 procent a problém se splácením u 2,5 procenta smluv,“ pokračuje Zetek s tím, že mnoho jiných evropských zemí ještě výrazně hůř.

Jak to tedy se zadlužeností Čechů, Moravanů a Slezanů skutečně je? A jak významná v tom kontextu je akce Milostivé léto? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Zaostřeno. Uslyšíte i příběhy některých dlužníků z různých částí republiky, kterým akce Milostivé léto pomohla nebo A také reakci iniciátora téhle akce poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Ptá se Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související