V Evropě vládnou přestárlí politici, kteří mají strach jen o svou generaci. Na mladé zapomínají, uvažuje imunolog Šinkora

21. listopad 2021

Kdo nejvíc doplácí na covid? Nejohroženější jsou senioři, za jejich záchranu tleskáme a skládáme úctu zdravotníkům v první linii. Ale nemělo by se už 1,5 roku od začátku pandemie odpovědět na stejnou otázku úplně jinak? „Důkazy, jak strašně a zbytečně současný stav poškozuje mladou generaci, jsou jasné,“ říká v pořadu Zaostřeno imunolog Jiří Šinkora.

Čtěte také

Často slýcháme, jak naše populace stárne. To je samozřejmě pravda. Ale přesto dnes je zhruba 3,3 milionům Češek a Čechů pod třicet. Víc než polovina z nich je ve věkové kategorii 15–30 let, kdy už to nejsou děti, ale spíš dospívající. Chodí do škol, nebo si na sebe začali jen nedávno vydělávat.

Z pohledu přímého ohrožení koronavirem jsou aspoň statisticky nejméně rizikovou skupinou, přesto na ně nejrůznější omezení a nařízení spojená se snahou bojovat proti pandemii, dopadají stejně, ne-li hůř než na zbytek populace. Proč?

V Evropě vládnou přestárlí politici, kteří mají strach o svou generaci.
imunolog Jiří Šinkora

V pořadu Zaostřeno uslyšíte anketu v ulicích, která ale může zachytit jen jednotlivé nahodilé názory, atmosféru, statisticky nemá žádnou vypovídající hodnotu.

Empirické zhodnocení toho, jak aspoň část mladých lidí pandemii zvládá, připravil tým Sociologického ústavu Akademie věd průzkum, který mapoval poslední dva roky. Vysokoškolští studenti po třetí vlně pandemie koronaviru

„Zaměřili jsme se na to, jak se jich dotkla pandemie v různých oblastech. Například v oblasti duševní pohody nebo studií. Zajímalo nás také finanční zajištění a podobná témata,“ říká v pořadu jedna ze spoluautorek výzkumu Michaela Kudrnáčová.

Gerontokracie?

Proti koronavirovým opatřením protestují iniciativy, jako Chcípl pes i někteří politici. Možná je docela udivující, že společně neprotestují mladí.

Čtěte také

Po víc jak 1,5 roce od začátku pandemie vyvstává stále palčivěji otázka: Bylo a je opravdu nutné tak plošně a dramaticky omezovat jejich život? Imunolog Jiří Šinkora v tom má jasno:

„Já tomu říkám gerontokracie. V Evropě vládnou přestárlí politici, kteří mají strach o svou generaci. A bohužel jen málokdo z nich bere ohled na budoucnost a přistupují k problému stylem ‚po nás potopa‘“.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související