V Dubu nad Moravou mají zastávku plnou knih. V Hoštejně děti tvoří prolézačky z proutí

25. duben 2018
Kraj na dlani

Dnešní putování krajem přinese setkání s jezdci na koních, s předškoláky i školáky. Nahlédneme do miniknihovny na autobusové zastávce a také do jesenických lesů.

Z Bohuňovic na Mistrovství Evropy? Proč ne. Představíme vám jezdkyni na koni, která to dokázala, a navštívíme zdejší Jezdecký klub Derby. Mají tady koně vhodné pro jezdce všech tělesných dispozic a jezdeckých zkušeností. A k nim řadu zkušených trenérů. Můžete jezdit, anebo se jen dívat. I to stojí za to. Za koňmi do Bohuňovic se vydala Dita Vojnarová.

Dub nad Moravou je známým poutním místem mezi Olomoucí a Tovačovem. Na autobusové zastávce na návsi tam řídili barevnou místnost plnou knížek. Nahlédneme do ní se zdejším starostou Ivem Čečmanem a knihovnicí Pavlou Bolovou. Vyzpovídal je pro vás Aleš Spurný.

Prolézačky, tunely, mosty. Stavby, které doslova rostou před očima, si budují děti na školní zahradě v Hoštejně na Šumpersku z vrbového proutí. Petra Ševců se tam vypravila s mikrofonem.

Většina předškoláků už má za sebou důležitý životní krok – zápis do první třídy. Vědí ale, co je čeká po prázdninách? Napoví anketa Jany Zemkové, která se ptala dětí ve Velkém Újezdě.

Lesy v podhůří Jeseníků ničí ve velkém kůrovec, větrné smrště i sucho. Zdálo by se, že tato doba je pro lesní školkaře časem hojnosti. Jan Basler, který provozuje menší lesní školku nedaleko Bludova, to však růžově nevidí. Kromě sucha prý trápí školkaře nejistota i nedostatek semen. Více zjišťoval Mirek Kobza.

autoři: Aleš Spurný , Petra Ševců , Dita Vojnarová , Jana Zemková , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.