V domovech pro seniory je víc klientů se zdravotními problémy. Rostou tak nároky na personál

6. únor 2019 10:25

Královehradecký kraj plánuje postupné navyšování lůžek v domovech pro seniory. Aktuální kapacita krajských zařízení je dva a půl tisíce míst, v příštích letech se má zvýšit o dalších tisíc. Zároveň se v poslední době výrazně změnila struktura klientů, přibývá těch, kteří se o sebe nedokáží postarat. Tím rostou i nároky na personál. 

Až o 750 lůžek pro seniory by se měly rozšířit kapacity v zařízeních sociálních služeb kraje

Staří lidé potřebují pomoc a podanou ruku

Královéhradecký kraj hodlá v příštích sedmi letech investovat přibližně 2,6 miliardy korun bez DPH do rozšíření sociálních lůžkových zařízení pro seniory a zdravotně postižené. Plánované projekty se týkají výstavby nových objektů i oprav a rozšíření těch současných. 

„Výměna inkontinenčních pomůcek, koupání, vysazování, oblékání, to bylo vždy. Akorát, že v současné době je toho čím dál víc," popisuje práci zaměstnanců Domova pro seniory v Polici nad Metují jeho ředitelka Jana Šrámková.

I v tomhle zařízení výrazně přibyli klienti se třetím a čtvrtým stupněm závislosti, tedy takoví, kteří potřebují častější pomoc personálu. V polickém domově je jich aktuálně dvaaosmdesát procent, o čtvrtinu víc, než před třemi lety.
„Změnila se fyzická i psychická zátěž na zaměstnance."

A to platí i jinde. Například v Domově důchodců Tmavý důl u Rtyně v Podkrkonoší na začátku letošního roku otevřeli nové oddělení se zvláštním režimem. Jde o jedno patro vyhrazené především pro lidi s demencí.

„Tady jsou uživatelé s Alzheimerovou a stařeckou demencí. Máme jich tu celkem šestnáct. Bohužel tato nemoc obnáší to, že klienti jsou zmatení, nedovedou se o sebe postarat. Při základních životních potřebách je zapotřebí jim pomoci se vším," vysvětluje zástupkyně ředitele Domova seniorů Tmavý důl Monika Martínková.

Péče o nemocného seniora

V domově pracuje šestadvacet let a i podle ní se práce s klienty, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, v posledních letech výrazně změnila.
„Jen pro příklad bych uvedla, že dříve se naši uživatelé většinou najedli sami, nepotřebovali skoro žádnou pomoc. Dnes, bohužel, musíme takovým 80 procentům klientů pomáhat s dokrmením."

Přibývá starých lidí, kteří potřebují pomoc specializovaných pracovišť

Všechny výše uvedené změny v sociálních službách jsou přitom vynucené. Lidé se dožívají vyššího věku, ne všichni ale v plné síle.

Součástí mapové aplikace Hradce Králové je také interaktivní adresář sociálních služeb

Mapová aplikace Hradce Králové s interaktivním adresářem sociálních služeb

Populární adresář sociálních a dalších souvisejících služeb, které město Hradec Králové dosud klientům poskytovalo pouze v tištěné a elektronické podobě brožury, je nyní součástí i mapové aplikace města. Nabízí dynamickou legendu a vyhledávání rozdělené podle cílových skupin, jako jsou senioři, osoby se zdravotním postižením, rodiny s dětmi nebo osoby v obtížných životních situacích. 

Podle náměstka hejtmana Královehradeckého kraje Vladimíra Dernera z KDU-ČSL tak přibývá těch, o které se nedokáže postarat rodina.
„Jsou to skutečně lidé, které není možné udržet i s podporou rodiny v přirozeném domácím prostředí. Není na to ani technické vybavení. A pro rodinu je to celodenní neustálá péče, kterou ne každý je schopen zvládnout."

Také proto by za sedm let mělo být v domovech pro seniory v Královehradeckém kraji o tisíc míst víc. Jednou z největších plánovaných krajských investic je výstavba Domova pro seniory v Hradci Králové u Biřičky. Jeho kapacita bude 188 lůžek.

Spustit audio

Související