V Číně vznikne největší astronomický radioteleskop světa

19. březen 2013

Mezinárodní tým vědců nedávno uvedl do chodu rozsáhlou soustavu malých radioteleskopů v chilské poušti Atacama. Rozměry jednotlivých antén systému nazvaného ALMA přitom činí pouhých 12 a 7 metrů.

V Číně však zhruba za 3 až 4 roky zahájí svou činnost jediný obrovský radioteleskop FAST. Jeho anténu bude tvořit celistvá radiová „mísa” o průměru 500 metrů.

Dosud v této kategorii držela po padesát let rekord stará radiová observatoř Arecibo na ostrově Portoriko. Asi 20 kilometrů od portorického města Arecibo se nachází obrovská hliníková parabolická anténa, která má 305 metrů v průměru a vyplňuje prakticky stejně velkou přírodní proláklinu. Daní za extrémní velikost radioteleskopu je fakt, že je prakticky nepohyblivý. K zacílení na různé body na nebi proto využívá anténa přirozený pohyb Země a jemné pohyby radiového přijímače v ohnisku antény.

Letecký pohled na observatoř Arecibo

Nyní se v Číně rozhodli vybudovat podobný, ještě větší radioteleskop o průměru 500 metrů, s plochou zhruba 40 fotbalových hřišť. Příslušný projekt s názvem FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) si vyžádá investici přes 120 milionů dolarů. Radioteleskop FAST bude mít oproti Arecibu několik výhod. Zatímco v Arecibu mohou vědci přijímat radiové vlny z vesmíru jen do délky jednoho metru, čínský kolega zvládne i vlny čtyřmetrové. Citlivost antény bude zhruba 2,5 krát vyšší než v Arecibu, k čemuž přispěje i poloha lokality. Vzhledem k odlehlému umístění hluboko v pustině se zde prakticky nebude vyskytovat rušení pocházející z lidských radiových zdrojů. Zaměření nepohyblivého kolosu na cíl budou napomáhat malé naklopitelné trojúhelníkové segmenty z hliníku, které budou tvořit většinu povrchu talíře, a pomocné subantény, které budou moci trochu změnit efektivní směr, kam bude radioteleskop zaměřen.

Radioteleskopy ALMA v kompaktním uspořádání

Loni na podzim čínská vláda ukončila zemní práce v místě budoucího radioteleskopu FAST v provincii Kuej-čou. Pokud vše půjde hladce, radiová observatoř FAST zahájí činnost v roce 2016.

Zdroj: Popular Science, ALMA, Observatoř Arecibo

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.