V Číně Vánoce zakazují, v Německu si jejich atmosféru připomínají i muslimové

26. prosinec 2018

Přestože Vánoce v Číně nejsou oficiálním svátkem, už několik let se u stále většího počtu tamních obyvatel stávají oblíbenějšími. Většina Číňanů oslavy spojuje se západní, a proto především pro mladé lidi oblíbenou tradicí, méně pak už s narozením Ježíše Krista. Místní úřady v jednom městě v provincii Che-pej se ale letos rozhodly oslavy Vánoc zakázat.

Rázného kroku si všímá německý list Süddeutsche Zeitung.

Svůj článek otevírá přirovnáním ke světoznámé knize Jak Grinch ukradl Vánoce!. Něco podobného se teď totiž stalo obyvatelům severočínského města Lang-fang, kde lokální úředníci Vánoce opravdu zakázali. Údajně za účelem udržení veřejného pořádku radnice vyzvala občany, aby odstranili veškerou vánoční výzdobu.

Podle místní vyhlášky ozdoby nesmějí prodávat ani obchodníci. Na seznamu zakázaných artiklů jsou vánoční stromky, punčochy na dárky, adventní věnce a postavičky Santa Clause. Veřejnost navíc byla vyzvána k tomu, aby úřadům nahlásila osoby, které například v parcích nebo na náměstích šíří náboženský obsah.

Nekřesťanské Vánoce

Vánoce v Číně nejsou oficiálním svátkem, ale obliba jejich oslav u obyvatel stoupá. Třeba mnoho nákupních center po celé zemi zdobí své interiéry i fasády vánoční dekorací a vánočními stromky. Ve velkoměstech, jako je například Šanghaj, se zase pořádají vánoční trhy, kde si návštěvníci ve stáncích mohou objednat punč a koupit si baňky nebo postavičky andílků.

Čtěte takéNepovolené betlémy nebo vánoční hvězdy. Policie v částech Číny zakazuje křesťanskou výzdobu

Naproti tomu křesťanské symboly, jako jsou figurky Panny Marie nebo obrázky Ježíše Krista, k vidění moc nejsou. Většina Číňanů si tak oslavy Vánoc spojuje více se západní konzumní tradicí než s narozením Ježíše.

Jiná situace platí pro odhadem 60 milionů protestantů a 12 milionů katolíků, kteří podle organizace Freedom House v Číně žijí. Ti si svátky připomínají společně v komunitách a úřady jim v tom doposud nebránily, protože Peking křesťanství uznává jako oficiální náboženství. Svoboda náboženského vyznání je navíc zakotvena v čínské ústavě.

Počínštění náboženství

Nicméně poté, co prezident Si Ťin-pching varoval před cizími vlivy, které do země údajně přinášejí církve, byla v Číně uzavřena řada kostelů a z mnoha budov zmizely kříže. Náboženství by se pak podle Siho měla počínštit a podřídit se politické kultuře. Stejná opatření se týkají také budhismu a islámu.

Jan Fingerland: Vánoce mezi křesťany, muslimy a Židy

03274995.jpeg

Co se slaví 24. prosince? Pro křesťany je odpověď snadná, Vánoce, tedy narození Ježíše Nazaretského. Jen o něco málo těžší mají odpověď evropští bezvěrci. I oni si však jistě rádi zavzpomínají na radost z dárků, které dostávali jako děti, a oni sami se svými dětmi pravděpodobně také hrají hru na Ježíška.

Čtěte takéSvědectví muslimů o převýchově v Sin-ťiangu: ‚Bůh neexistuje. Věřím v Komunistickou stranu Číny‘

Süddeutsche Zeitung popisuje, jak v lednu oficiální místa rozpustila protestanskou obec v provincii Šan-si, která měla asi 50 tisíc členů a byla jednou z největších v Číně. Před dvěma týdny pak policisté ve městě Čcheng-tu na jihozápadě země pozatýkali více než sto členů neoficiální protestanské církve, která je známa pod anglickým názvem Early Rain Covenant.

Jedná se přitom o největší podzemní církev, která se u čínských institucí neregistrovala, a to z důvodu, aby unikla kontrole ze strany vlády. Případ odsoudila lidskoprávní organizace Human Rights Watch, která hovoří o neúprosném zasahování Pekingu na poli náboženských svobod.

Opatření o zákazu oslav Vánoc v Lang-fangu je výlučným rozhodnutím lokální vlády. Deník Süddeutsche Zeitung ale upozorňuje na to, že minulý rok vyzvala mládežnická odnož Komunistické strany v provincii Chu-nan své členy k tomu, aby podepsali závazek, že se oslav Vánoc nebudou účastnit.

Otevření muslimové

Naopak mezi těmi, kdo si období Vánoc připomíná a užívá, jsou také mnozí muslimové žijící v Německu. Informuje o tom německá tisková agentura DPA. „Vánoce jako muslim nemůžu ignorovat. Všude okolo vidím vyzdobené ulice a výlohy obchodů,“ řekl agentuře předseda Islámské obce v Bádensku-Württembersku Muhittin Soylu.

V Jordánsku slaví Vánoce křesťané i muslimové pospolu. V Bruneji je šejch zakázal

Křesťanství. Ilustrační foto

Blízký východ není jen místem válek a střetů, ale také místem mírového soužití, pro mnoho lidí je ovšem tato realita velkou neznámou. Kupříkladu v Jordánsku funguje soužití křesťanů a muslimů téměř bezproblémově.

Podle něj se mnoho muslimských rodin ve spolkové republice těší především na společně strávený čas a volné dny. Sám Soylu posílá křesťanským organizacím, přátelům a jiným institucím vánoční přání. Podle jeho slov to zkrátka patří k dobrým mravům. Na druhou stranu si Soylu přeje, aby také křesťané na muslimské svátky mysleli.

V tomto ohledu se ale podle jeho vyjádření německá společnost už posunula kupředu. „Je to dáno tím, že se mešity otevřely veřejnosti a média o našich tradicích více informují,“ myslí si Soylu. K nejdůležitějším veřejnosti otevřeným muslimským svátkům patří Svátek oběti a oslavy ukončení Ramadánu, připomíná závěrem agentura DPA.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související