V Čilé na Rokycansku chodí volit všichni. „Nikoho nenutíme. Žijeme chudě, ale čestně,“ usmívá se starosta

V obci Čilá chodí k volbám sto procent voličů. Stejně tomu bylo i při prezidentských volbách v roce 2018. V lednu, kdy budou Češi vybírat novou hlavu státu, si k tomu v Čilé možná zatopí v nové obecní peci a něco dobrého upečou. Ve vesnici na břehu Berounky žije dvacet lidí – co do počtu obyvatel je to druhá nejmenší obec v Česku. Skoro všichni jsou v zastupitelstvu za nezávislé nebo mají nějakou funkci.

„Někdo by to samozřejmě mohl nazvat rozmařilost, ale tohle je obecní areál, takže tady v podstatě chceme vytvořit nějaké místo, kde se budou občané, spoluobčané a přátelé obce setkávat,“ říká starosta obce Čilá a zemědělec František Hájek a přikládá do pece. Ta pěkně sálá.

„Podle mého názoru je to tím, že tady musíme být odjakživa samostatní. Ne že by vyloženě musel každý spoléhat jen sám na sebe, ale přispívají k tomu samozřejmě vzdálenosti a podobně,“ vysvětluje.

Čtěte také

„S oblibou teď říkám, že naši vísku osvobodila americká armáda, takže myslím, že i to má souvislost. Máme kliku, že jsme v západní zóně. Naše heslo je, že zde žijeme chudě, ale čestně, a to doslova,“ směje se František Hájek.

Za přirozenou považuje stoprocentní volební účast v obci také jeho bratr Petr, rovněž zastupitel. Nikomu nic neříkáme, zatím ale vždycky přišli všichni. Ženské si tam zároveň sednou a pokecají,“ popisuje.

Z radosti, nebo ze smutku?

„Já chodím, dokud ještě můžu chodit, už jsem tak zvyklá,“ říká Milada Kodetová, která je nejstarší voličkou v obci. Letos se k volbám chystá znovu. „Vždyť to mám kousek, tak co bych nešla,“ usmívá se s tím, že musí od domu k volbám ujít pouhých třicet metrů.

Setkání s paní Kodetovou bylo štěstí, protože člověk ve vsi takhle dopoledne na málokoho narazí.

„Opravdu nikoho nenutíme nebo nenabádáme, aby k volbám přišel. Lidé se tam zastaví, aby si popovídali,“ popisuje starosta.

Je možné, že během prezidentských voleb se tu roztopí obecní pec a zase to bude společenská událost. „Doufejme, že to bude z radosti a ne ze smutku,“ přeje si starosta Čilé František Hájek.

autoři: Ľubomír Smatana , and
Spustit audio

Související