V Chorvatsku vystoupí dnes už legendární rocková kapela

28. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dublinští hudebníci vystoupí v chorvatském Záhřebu. Stejně jako v minulých letech, i letos působí v Chorvatsku čeští policisté. Moderní vlek pro vodní lyže je turistům k dispozici mezi městy Krk a Punat. Chorvaté čelí invazi komárů.

Za necelých 14 dní čeká Chorvatsko zřejmě největší kulturní a zábavní událost tohoto léta. 9. a 10. srpna bude v Záhřebu koncertovat světově proslulá irská rocková skupina U2. Všechny noviny dnes píší o tom, že se už nyní začalo stavět pódium. Očekává se, že přijít by mohlo kolem 120 tisíc fanoušků.

Uplynulý víkend byl z hlediska turistického ruchu v tomto roce rekordní. Podle dnes vydané statistiky ministerstva vnitra překročilo hranice z Chorvatska více než 1,1 milionu lidí. Do Chorvatska přijelo ještě asi o 100 tisíc lidí více. Nově se ubytovalo bezmála 250 tisíc turistů, asi o 7 tisíc víc než o stejném víkendu loňského roku.

Podobně jako v minulých letech působí v Chorvatsku i letos o prázdninách několik českých policistů. V současné době dva slouží v Omiši a dva v Trogiru. Hlídkují společně s chorvatskými kolegy a jejich hlavním úkolem je pomáhat s překladem lidem, kteří potřebují policejní asistenci.

Jak Českému rozhlasu řekl praporčík Ivan Krulič, nejčastějším dopravním prohřeškem, kterého se čeští řidiči v Chorvatsku dopouštějí, jsou nezapnuté bezpečnostní pásy. Právě na tento přestupek se přitom chorvatská policie často zaměřuje.

Pokud patříte mezi příznivce sportů, u kterých prudce stoupá hladina adrenalinu v krvi, můžete si zajet na ostrov Krk. Mezi městy Krk a Punat je turistům k dispozici moderní vlek pro vodní lyže. Je dlouhý asi 650 metrů a vodní lyžaři nebo boardisté se díky němu mohou řítit po vodě rychlostí přibližně 30 kilometrů v hodině. Zájemci musejí splňovat prý jen dvě podmínky - musejí umět dobře plavat a být střízliví.

Některá místa v Chorvatsku trpí letos nálety komárů. Jde o nový druh komárů, na které podle místních médií nezabírají běžné repelenty. Úřady nyní zahajují druhou fázi hubení tohoto obtížného hmyzu. Nejhorší je situace ve vnitrozemí Chorvatska, ušetřeno ale není ani pobřeží. Jen město Split vydá na postřiky proti komárům a mouchám asi půl milionu kun.

V Dubrovníku můžete dnes večer zajít na koncert klasické hudby, vystoupí kanadský violoncellista David Eggert. Koncert začíná v 21.30 v átriu Kněževa dvora.

Příznivci poněkud nevázanější zábavy mohou zajít na ostrově Pag na pláži Zrče na vystoupení populární DJky maďarského původu Niki Belucci. Zítra koncertuje na Makarské v klubu Petr Pan. Mezi hlavní lákadla jejích vystoupení patří odkládání horních dílů oblečení a v Dalmácii se tato umělkyně těší velké oblibě.

Bankovní kurzy:
V Raiffeisen bance vyměníte 100 českých korun za 27,62 kun, jedno euro za 7,26 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot beze změn. U nejrozšířenější sítě INA stojí eurosuper 7,44 kun a eurodiesel 6,67 kun.

Doprava:
Z chorvatských silnic a dálnic je hlášen středně hustý provoz, nikde byste se neměli výrazně zdržet. Menší kolony jen u turistických center a v místech, kde pracují silničáři.

Počasí 29. července:
Kdo má rád opravdu velké horko, tomu se teď bude na Jadranu líbit. Zítra bude slunečno, vítr jen mírný, nejprve od pevniny a později přes den od západu. Nejnižší teploty 20 až 25 a nejvyšší denní zítra 31 až 35 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: V noci a ráno může místy na severním jadranu zafoukat severovýchodní vítr o síle 30 až 40 uzlů, přes den bude slábnout.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu