V Chorvatsku se staví hvězdárny i luxusní hotely

26. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

I přes stoupající teploty přijíždí do Chorvatska čím dál víc turistů. Někteří z nich se možná ubytují v novém luxusním hotelu Valmar Lacroma Resort, jiné by mohla zaujmout návštěva hvězdárny.

Tento víkend patřil mezi turisticky nejrušnější. Z Chorvatska odjelo asi 90 tisíc automobilů a směrem do Chorvatska překročilo hranice 104 tisíc vozů. Jen v samotném Splitu převezly trajekty více než 30 tisíc turistů.

Tyto dny patří také mezi nejteplejší. Teploty výrazně překračují 30 °C. Místní média proto upozorňují, aby lidé nezapomínali na dostatečný příjem tekutin, dva nebo dva a půl litru vody denně.

V Dubrovníku otevřeli luxusní hotel. Valamar Lacroma Resort se tak stal největším konferenčním a lázeňským hotelem v tomto jihochorvatském městě. V novém hotelu je 385 pokojů a 16 apartmá. Podle investorů je ukázkou nového přístupu ke stavbám, ve kterém se spojuje nejmodernější design s citlivým přístupem k okolní přírodě. Čtyřhvězdičkový hotel je dílem rakouského architekta Borise Podreccy.

V Makarské můžete od tohoto víkendu navštívit novou hvězdárnu. Je součástí Památníku revoluce a místní úřady jsou přesvědčeny, že díky ní ještě vzroste nabídka turistických zajímavostí města. Sloužit by měla ale také studentům. Výstavba hvězdárny, která je nejjižněji položenou v Chorvatsku, trvala dva roky.

Na splitských plážích se letos můžete koupat s pocitem většího bezpečí. Město Split totiž na plážích Ježinac, Firule, Žnjan, Trstenik a Stobreč zavedlo pobřežní hlídky. Jsou ve službě od deseti do pěti odpoledne. A jaký je nejčastější úkol záchranářů? Podle čtyřiadvacetiletého Petara potřebují pomoc ženy, které často žádají o náplast, případně číslo mobilního telefonu.

Pokud bydlíte v kempu, dávejte pozor na osobní věci. Deník Jutarnji List informuje o krádeži, ke které došlo v Ravnici u Zadaru. Francouzskému turistovi ukradl někdo z jeho karavanu notebook, hodinky, hrací konzoli a několik dalších věcí za asi 15 000 kun.

Aktuální kurzy:
Například Raiffeisenbank od vás koupí 100 českých korun za 27,58 kun, za jedno euro dostanete 7,27 kun.

Ceny pohonných hmot:
Eurosuper 95 je za 7,44 kun, Eurodizel za 6,67.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu