V Česku panuje negativní postoj k obnovitelným zdrojům, tvrdí náměstkyně ministra průmyslu

14. červenec 2017

Francie tento týden ohlásila, že se chce do roku 2025 zbavit čtvrtiny svých jaderných reaktorů, které v současnosti zásobují elektřinou většinu země. Při pohledu za české hranice si také nelze nevšimnout přibývajících větrných elektráren poté, co německá vláda ohlásila ústup od jádra. Nastává doba větrná? A zůstává Česko stranou tohoto trendu?

„Musíme se především soustředit na vybudování systematického zdrojového parku, kam spadají obnovitelné zdroje i větrná energetika,“ uvedla v pořadu Pro a proti náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská.

Ta připomněla, že zájem i možnosti pro stavbu větrných elektráren jsou u nás rozhodně odlišné než jinde. „Jednak jinou lokací, přírodními podmínkami, ale bohužel i nízkou podporou ze strany obyvatel a obcí.“


Čím větší bude energetický podíl obnovitelných zdrojů, tím větší bude muset být i podíl akumulace. Tak se v relativním poměru může stát, že jaderná energetika bude ještě výhodnější než obnovitelné zdroje. Je pak na státu, jak nastaví energetický mix.Lenka Kovačovská

„Máme také nevýhodu, že po tzv. solárním boomu je tu hodně silný negativní postoj vůči obnovitelným zdrojům. My se snažíme říkat, že není volba mezi obnovitelnými zdroji nebo jadernou energetikou, ale musí jít vše ruku v ruce, protože jinak nebudeme schopni dosáhnout cílů dekarbonizace.“

Kovačovská potvrdila, že obnovitelné, decentrální zdroje budou hrát hodně důležitou roli pro domácnosti a menší obce. „Ale ty systematické, centrální zdroje budou potřeba pro průmysl a služby v České republice,“ dodala.

„Předpokládám, že diskuze o obnovitelných zdrojích se na politické úrovni rozvine příští rok, kdy se bude připravovat novela zákona o podporovaných zdrojích... Také sledujeme aukční režimy v jiných státech a budeme se snažit inspirovat Německem i Francií, abychom se naučili to dobré, a to špatné neimplementovali,“ slíbila náměstkyně.

Výkonný ředitel Aliance pro elektrickou soběstačnost Martin Sedlák je přesvědčen, že bychom rozhodně měli obnovit zájem o stavbu nových větrných elektráren.

„V Česku se nový větrný projekt nerealizoval téměř tři roky. Záleží zde zejména na státu, jestli se za obnovitelné zdroje postaví a bude více moderovat debatu, případně odstraňovat možná sporná místa.“


Větrná energetika je v globálním průměru o polovinu levnější než jádro, solární energetika o třetinu, a ceny půjdou dolů, a to platí i u akumulace. Nové technologie baterií mohou v kombinaci s obnovitelnými zdroji ekonomicky konkurovat jak uhlí, tak jaderné energetice.Martin Sedlák

Ředitel přesto pochválil stát za to, že konečně rozjíždí podporu zejména pro solární elektrárny na střechách menších či větších podniků. Přesto je ještě co zlepšovat.

„Můžeme české politiky často vidět na návštěvě jaderných elektráren, kde jsou ochotni se postavit za vysoce ekonomicky rizikovou stavbu dalších reaktorů u nás, ale českého politika jsme u solární nebo větrné elektrárny neviděli pár let,“ tvrdí Sedlák.

Ten soudí, že by tuzemští politici mohli aktivněji vystupovat na podporu obnovitelných zdrojů a dát tak ten správný signál, že Česká republika také stojí o obnovitelné zdroje. Možná by to pomohlo vyvrátit mýty, které kolem tohoto typu energetiky existují.

„Často se můžeme setkat i s iracionálním názory obyvatel. Například mají strach z negativních zdravotních vlivů větrných elektráren, což jsou dávno vyvrácené argumenty,“ shrnul Martin Sedlák.

autoři: ves , oci
Spustit audio