V Česku chybí magazín pro mou generaci. Jak zkouší prorazit autorky nezávislých médií?

27. leden 2022

„Postrádala jsem artový magazín, který by otevíral témata mladých progresivních lidí,“ říká Johana Kasalická. V časopisu NOVY ZINE řeší českou identitu, módu a hudbu, ale také rasismus, overturismus nebo drag. Dát hlas přehlíženým mladým tvůrcům z Česka zkoušela i Tereza Bílá s dnes již zaniklou platformou Sons & Daughters. A cestu k udržitelnému fungování nezávislého média hledají už dva roky autorky SWARM MAGu. O čem chtějí mladé Češky číst a psát?

„Magazín v sobě má zakomponovanou vrstvu digitální reality. Funguje to tak, že si stáhnete do smartphonu aplikaci a díky ní pak ve svém mobilu vidíte videa, motion graphics a tak dál,“ popisuje propojení printu a digitálu zakladatelka NOVY ZINE, fotografka Johana Kasalická. Vytvořit nové digitální a později i tištěné médium pro přehlížené talenty své generace zkusila před deseti lety také Tereza Bílá.

Čtěte také

Shodou okolností i Tereza rozjížděla svou mediální platformu z Londýna. „Sons & Daughters vznikl jako nápad na magazín, který do té doby neměl v Česku obdobu. Chtěli jsme propagovat mladý český a slovenský talent, lidi, kteří se dokázali prosadit v zahraničí,“ popisuje Tereza. Plány na financování webu a print ale nakonec nevyšly.

Jak své médium zaplatit řeší také zakladatelky SWARM MAGudigitální platformy zaměřené na umění a módu. SWARM funguje už dva roky zadarmo, díky nadšení malého týmu lidí. V podcastu se dozvíte, kdo jsou jeho čtenáři, proč se Kateřina Hynková a Markéta Kosinová distancují od lifestylového pojetí magazínu a jakou strategii financování chtějí zkusit.

Proč má smysl dělat vlastní magazín, jaká média v Česku chybí a jaká jsou úskalí financování mladých nezávislých médií? Poslechněte si rozhovory se zakladatelkami tří nezávislých platforem: NOVY ZINE, SWARM MAG a Sons & Daughters.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.