V českém překladu vychází přelomový životopis Franze Kafky

19. únor 2017

Dílo Franze Kafky proslavilo naše hlavní město natolik, že se tento spisovatel stal jednou z ikon Prahy. Jeho díla by dokázal vyjmenovat kdekdo, ale jaký byl jeho život, to je veřejnosti už méně známé. A právě životní osudy měly na způsob jeho psaní zásadní vliv.

Velký spisovatel si zaslouží velký životopis. O Franzi Kafkovi psali už mnozí, ale nová trojdílná biografie od Reinera Stacha je podle mnoha kritiků opravdu převratným dílem. Německý vědec získal totiž přístup k dosud neznámým pramenům.

Jak dodává Vratislav Jiljí Slezák, který první díl životopisné trilogie přeložil, nejde jen o literárně-vědné dílo, ale je to takříkajíc beletristicky zpracovaná historie literatury.

„Pro českého čtenáře je na tom pozoruhodné, že je to panorama i českých dějin, dějin Prahy, vztahů Čechů a Němců, pozice Židů v této situaci. Tento první svazek sleduje Kafkův život od narození až do roku 1910-11, kdy vstupuje do zaměstnání a kdy se rozhodně, že jeho jediným cílem znamená být spisovatelem.“

Tři díly biografie nevycházely v německém originále chronologicky. Autor začal druhým svazkem, tedy středním obdobím.

„K prvnímu svazku potřeboval probádat daleko víc, než o Kafkově životě v těch následných fázích. Teprve teď se dá říct, že je to kompletní dílo, které velmi oslovuje německé čtenáře, protože má velký ohlas. Hotový je také anglický překlad, snad i španělský a český je už zahájen.“

Franz Kafka

Čtenářům, kteří otevřeli nějakou z Kafkových knih a neměli dost informací o jeho životě, mohla připadat jeho tvorba jako pesimistická, ponurá, nesrozumitelná. Nový životopis dokáže Kafkovu osobu čtenářům neobyčejně přiblížit.

„Já jsem taky měl ke Kafkovi trochu ambivalentní vztah z četby jeho děl. Ale jakmile jsem se seznámil s historií jeho života, jakmile jsem poznal momenty, které utvářely jeho osobnost a všechny jeho postoje, strachy, otázky, tak dnes mi je Kafka nesmírně blízký člověk a dovedu pochopit, proč se to všechno událo tak, jak se to událo.“

Dodává překladatel Vratislav Jiljí Slezák. V souvislosti s novým vydáním životopisu Franze Kafky se dokonce i v Hollywoodu začalo uvažovat o natočení životopisného filmu právě podle scénáře Reinera Stacha. A zájem herců o tuto biografii je prý obrovský.

autor: sch
Spustit audio