V českém automobilovém průmyslu zatím propouštění nehrozí, ujišťuje člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar

Automobilky v Evropě chystají kvůli pandemii hromadné propouštění, například Audi chce do několika let zrušit desetitisíce pracovních míst. O práci přijdou až tisíce lidí. Mělo by se bát i Česko? 

„Pracovní síla je to nejcennější, neměli bychom se jí zbavovat tak snadno. Každý rozumný podnikatel by si ji měl zatím ponechat,“ říká Bohdan Wojnar, člen představenstva Škoda Auto a prezident Sdružení automobilového průmyslu ČR.

Čtěte také

Případnému propouštění proto zatím říká „ne“. „Samozřejmě se obrací každá koruna, cíl je ale tomu zamezit a udržet kmenové zaměstnance na palubě,“ zdůrazňuje v rozhovoru Vladimírem Krocem.

Návrat na předkrizovou úroveň?

Za propouštění v evropských automobilech ovšem nemůže pouze koronavirus. Někteří výrobci avizovali propouštění už na začátku prosince. „V České republice to ale neplatí, první dva měsíce roku ukázaly, že výrobci jsou tu v dobré formě. A nyní se čísla postupně vracejí na předkrizovou úroveň.“

Analytici odhadují, že celosvětový propad automobilového průmyslu letos bude činit 20 %. Například výroba aut v Německu bude letos nejnižší od roku 1984. „Výroba v Česku za květen je na úrovni 50 %, v červnu už je tam ale opět náznak zlepšení a postupného návratu do formy.“

Celý rozhovor si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

autoři: Vladimír Kroc , als

Související