V cementárně v Čížkovicích začali vědci testovat novou technologii na jednodušší získávání lithia z rudy

24. červen 2021 17:36

Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické začali v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku ověřovat novou technologii. V budoucnu by se díky ní mohlo zjednodušit získávání lithia z rudy vytěžené v Krušných horách. Odpadní materiál by se mohl používat ve stavebnictví.

„Ten základ je technologie analogická k té technologii cementářské. Na suché cestě přepracovat materiál, minimalizovat spotřebu vody a získat materiál, použitelný pro další výrobky,“ uvedl při slavnostním otevření centra CirkTech rektor Vysoké školy chemicko-technologické Pavel Matějka. V peci by se díky tomu mohly recyklovat i použité lithiové baterie.

Na vědeckém výzkumu spolupracuje s vědci i skupina ČEZ, která plánuje na Cínovci v Krušných horách těžit rudu, která obsahuje lithium.

Nová technologie, na kterou má vysoká škola patent, by měla být šetrnější k životnímu prostředí.

„Musí se dokončit tento výzkum, musí z něj být hmatatelný a smysluplný výsledek, a pak to rozhodování o tom, jestli ta metoda bude nasazena, je rozhodováním o investičních a provozních nákladech, o ekologických dopadech, a tak dále,“ říká člen představenstva polostátního ČEZ Ladislav Štěpánek.

Podle něj je tak možné, že by se technologie mohla používat i k získávání lithia z cínovecké rudy. Vedle toho by mohly vedlejší produkty využít stavebníci.

„Součástí tohoto poloprovozního testování bude i ověření vhodnosti toho materiálu do našich směsných cementů. Je to materiál, který je podobný strusce,“ doplnil Martin Kadlec z firmy Lafarge Cement.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související