V Británii vás naučí pokoře k novinařině, z českých novinářů je cítit pýcha, říká Ivana Kottasová ze CNN

2. září 2016

Největší a nejprestižnější médium - tak se dá ve zkratce popsat americká CNN. Českou novinářkou, které se v ní podařilo prosadit, je Ivana Kottasová, která pracuje v Londýně. Jak se liší práce v českých a zahraničních médiích?

„Situace v Česku a v zahraničí je úplně jiná. V Británii žurnalistika, jak britská, tak americká, fungují už staletí bez toho, aby do nich někdo zasahoval – a v Česku taková situace prostě není,“ říká reportérka Ivana Kottasová.


Ivana Kottasová v ČR psala pro Hospodářské noviny i Lidové noviny a týdeník Respekt. Absolvovala City University London a také London School of Economics. Publikovala v Guardian nebo Financial Times, nyní pracuje pro CNN Money v Londýně.


Řekla bych, že v Česku jsme zvyklí na to, že když píšete článek, tak je tady více konkurence. Novináře zajímá, jak to napsali jinde a jak to udělali kolegové, než aby nás zajímalo, co si o tom řeknou čtenáři nebo jestli je to bude zajímat.Ivana Kottasová

Popisuje, že hlavní cíle britské žurnalistiky jsou naučit studenty nebo mladé reportéry, jak sbírat informace, jak chodit za lidmi a ptát se jich na správné otázky a naučit je respektu k člověku, se kterým děláte rozhovor. „Naučí vás určité pokoře k tomu povolání. A vštípí do vás to, že být novinář neznamená, že máte moc nad lidmi, ale to, že lidem v podstatě tak trochu sloužíte. A v Česku mám pocit, že rozdíl je v tom, že když se člověk k žurnalistice dostane, tak tady existuje taková pýcha profese.“

Poslechněte si celé Interview Plus, ve kterém se Michael Rozsypal například ptá, jak se v CNN vybírají témata a jestli některá z nich jsou tabu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.