V Austrálii zakázali propagaci kakaového piva. A jeho chuť za to nemůže

19. srpen 2021

Co byste řekli na kakaové pivo? Například v Austrálii úřady zakázaly jeho propagaci, a to kvůli jeho obalu…

Nejprve to nejdůležitější – totiž jak vlastně kakaové pivo chutná? Podle hodnocení serveru The Register je prý kakao v pivě cítit spíš málo a není ve stoutu, který má zpravidla výraznou chuť, příliš poznat. Server proto zájemcům doporučuje spíš stout s příchutí typických australských čokoládových sušenek Tim Tam nebo stout s příchutí Créme Brulée, tedy flambovaného vanilko-karamelového dezertu.

Kontroverzní obal

To, co v souvislosti s kakaovým pivem budí vášně, ale není ani tak chuť jako spíš jeho obal. Nápoj, který se celým jménem nazývá Howler‘s Choc Milk Stout, tedy Howlerův stout s čokoládovým mlékem, má totiž obal trochu příliš podobný místnímu kakau známému pod značkou Milo. To se v pivu používá jako přísada.

Komise státu Victoria pro regulaci hazardu a alkoholu proto usoudila, že je pro děti příliš snadné si plechovku piva splést s kakaovým nápojem, a zakázala jakoukoliv propagaci jakožto podporu pití alkoholu u dětí.

Design obou produktů je skutečně hodně podobný. Oba mají zelený obal a na něm bílou skvrnu s hnědým nápisem. Oba nápisy jsou přitom stejným fontem a vzhledem k tomu, že děti často ještě neumějí číst, tak od sebe oba produkty nemusí rozeznat. A přehlédnout by se mohl i nepozorný dospělý.

autoři: Dominik Tesár , als
Spustit audio

Související