V Antarktidě bylo jako v tundře

22. září 2010

Teorii, že Antarktida byla kdysi mnohem teplejší než dnes, podpořil objev výjimečně zachovaných fosilií korýšů.

Lasturnatky (Ostracoda) jsou několik milimetrů velcí korýši, kteří své tělo ukrývají ve schránce, složené ze dvou plochých "mističek", spojených na hřbetě. Lasturnatky obývají moře, brakické a sladké vody a na Zemi se vyskytují už od kambria - asi 500 milionů let. Výjimečně dobře zachovalé fosilie těchto živočichů se nyní našly v Antarktidě, konkrétně v Dry Valleys, které leží na 77 stupních jižní šířky.

Fosilie lasturnatky

Sediment z pravěkého jezera, ze kterého fosilie pocházejí, je starý asi 14 milionů let. První objev lasturnatek v Antarktidě tak dokazuje, že pátý největší kontinent byl kdysi mnohem teplejší než dnes, kdy je průměrná roční teplota mínus 25 stupňů Celsia. Pravděpodobně na něm panovalo podobné klima, jaké známe z dnešních tundrových oblastí. Lasturnatky zde proto mohly žít, i když asi nebyly příliš hojné. Do jezera se dostaly pravděpodobně náhodou zachycené v peří migrujících ptáků.

Objev antarktických lasturnatek popisuje článek v Proceedings of the Royal Society B.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.