V 21. století by lidé neměli trpět při ošetřování ran. Bezbolestný postup zajistí i lepší hojení, říká odborník

18. květen 2023

Jestliže se rána nehojí déle než čtyři až šest týdnů, jde podle zdravotnické definice o ránu chronickou. A ta potřebuje speciální přístup. Je nutné odstraňovat kůži, která odumřela, a také udržovat ránu v čistotě a převazovat ji, ideálně odbornýma rukama. Moderní medicína má navíc k dispozici řadu podpůrných prostředků – krycí materiály, gely, masti a roztoky mohou obsahovat například koloidní stříbro, aktivní uhlí nebo i hemoglobin.

Podle Davida Škardy, manažera Center hojení chronických ran při EUC klinikách, bývá ale potřeba takové prostředky měnit. „Rána se hojí v určitých fázích a v jedné z nich, zpravidla ve druhé, začne takzvaně stagnovat. To pozorujeme i u nás v centrech a všem sestřičkám zdůrazňujeme, že je důležité rozeznat, kdy rána začne stagnovat,“ říká.

V této fázi podle něj může vzniknout rezistence na zvolený materiál, který se do rány vkládá. „Když rána začne stagnovat, nejčastěji se mění zvolený materiál. Sestřičky si řeknou: Nevidíme proces hojení, musíme použít jiný typ materiálu, abychom eliminovali tu rezistenci. Může to být jedna z příčin, proč se rána nehojí,“ popisuje.

Čtěte také

Stále je ale potřeba se zaměřovat především na příčinu, která samotnou ránu způsobila. „Jdeme jako detektivové po tom primárním onemocnění. Pacienta komplexně vyšetříme, provede se anamnéza, zjistíme přidružená onemocnění, prostudujeme dokumentaci. Pak pacientovi navrhneme léčebný režim, který by měl zajistit velkou pravděpodobnost, že se rána zahojí,“ potvrzuje David Škarda.

Už bezbolestný průběh ošetření podle něj garantuje lepší hojení ran. „Je odstraněna psychická zábrana pacienta. Opravdu jsme se setkali s tím, že rány byly čištěné zaživa a pacienti z toho měli traumatické následky. Máme tedy metody, jak bolest při ošetření tišit, což je i naším cílem, protože jsme v 21. století a pacienti by zrovna v této oblasti asi neměli trpět při ošetření,“ uvádí.

Celý rozhovor s Davidem Škardou o hojení chronických ran si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související