Uživatelům skunku hrozí až třikrát větší riziko psychotické poruchy. Musejí mít ale předpoklady k onemocnění

17. únor 2015

Jakou souvislost má užívání marihuany s rozvojem psychických onemocnění? To je otázka, na kterou se už snažily odpovědět nejrůznější vědecké týmy. U lidí s predispozicí ke schizofrenii může marihuana fungovat jako spouštěč nemoci.

Britští vědci z Londýnské univerzity vypracovali novou studii, podle které se uživatelé nejsilnějšího druhu marihuany, tzv. skunku vystavují až třikrát většímu riziku vzniku psychotické poruchy.

Výzkumný tým se zaměřil se na to, kteří z dobrovolníků a z psychiatrických pacientů kouřili marihuanu, jaký druh a jak často a dlouho a získaná data pak analyzoval.

Zvláštní pozornost vědci věnovali tomu, jak často užívání vysoce potentního konopí souviselo se vznikem psychózy. A výsledek? Vznik psychózy může výrazně ovlivnit frekvence užívání drogy a potence konopí.

„V naší studii jsme přišli na to, že vynecháním skunku se dá tak předejít až 24 % nových případů psychotických poruch, což je významný podíl. Tento dopad účinků konopí na rozvoj psychózy byl studován v jiných evropských zemích, v Německu a v Nizozemsku. Podíl případů, na jejichž spuštění mělo podíl konopí, se tam většinou pohyboval okolo 8 až 15 procent,“ říká vedoucí výzkumu Marta Di Forti.

Hašiš vs. marihuana aneb CBD proti THC

Studie také naznačuje, že uživatelé hašiše, tedy konopné pryskyřice, která kromě THC obsahuje ve větším množství další účinné látky, jako třeba cannabidiol (CBD), nejsou vystaveni takovému riziku jako uživatelé skunku. CBD, jak se zdá, může potlačovat negativní účinky THC.


Skunk je druh marihuany vypěstovaný z vyšlechtěných semen hydroponicky pod lampami v uzavřených místnostech za užití hnojiv. To ovlivňuje hlavně obsah tetrahydrocannabinolu (THC), účinné psychotropní látky.

Mluvčí britského ministerstva vnitra už se nechal slyšet, že tato zpráva jen dosvědčuje, že by užívání konopí mělo zůstat ilegální. Vedoucí výzkumu doktorka Di Forti k tomu dodává:

„Mluvíme zde o lidech, kteří se dostali do stavu, že museli být hospitalizováni, ne o lidech, kteří měli psychotické symptomy po dobu jedné nebo dvou hodin a pak šli domů. A jde většinou o klasické příznaky schizofrenie, nic co by bylo specifické jen pro uživatele konopí. Důležité je ale vědět, že skunk není jediná příčina, je to jen přispívající, kontribuční příčina této nemoci, která je multifaktoriální.“

Důležitý je poměr látek v droze

Je důležité si uvědomit, že lidé, u kterých psychóza propukla, pro ni měli predispozice a marihuana zafungovala jako jeden ze spouštěčů. Také je fakt, že studovaný vzorek lidí pocházel z jedné oblasti Londýna, a proto je těžké výsledky zobecnit na globální populaci.

Studie ale naznačuje, že je podstatné, jaký je poměr látek v droze, kterou lidé užívají. To je podstatný poznatek například pro pacienty užívající léčebné konopí, které jim pomáhá s těžkými chorobami.

Zajímavost je, že podle autorů studie se v jižním Londýně v podstatě prodává pouze nejsilnější druh marihuany. Pokud by ve zkoumané oblasti tedy nikdo nekouřil skunk, je možné, že by se předešlo skoro jedné čtvrtině tamních případů psychózy.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio