Užijte si dovolenou z paluby jachty

4. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Silné bouřky s krupobitím zasáhly část Chorvatska. Chcete si levně pronajmout jachtu? Možnost máte právě nyní. Dubrovník navštívil i německý miliardář. Turistů je letos ve Splitu méně než v uplynulých letech, ale přijíždějí na delší dobu.

Na některých místech Chorvatska dnes počasí způsobilo návštěvníkům pořádný šok. Poloostrov Pelješac a údolí řeky Neretvy zasáhly silné bouřky s deštěm a kroupami. Za necelou hodinu spadlo téměř 30 litrů vody na metr krychlový a teplota se snížila z 27 stupňů na 15 a půl.

Kroupy poškodily nejen některé automobily, ale v deltě Neretvy také mandarinkové stromy, jejichž plody se sklízí na podzim. Na poloostrově Pelješac zase mají obavy o letošní úrodu vína, které je pokládáno v Chorvatsku za jedno z nejkvalitnějších.

Do Splitu letos přijelo méně turistů než v minulých letech, ale zato tráví v tomto městě větší počet nocí. Vyplývá to z nejnovější statistiky městského turistického sdružení za červenec. Konkrétně přijelo o 12 procent návštěvníků méně než loni, počet přenocování se ale o stejných 12 procent zvýšil. Nejpočetnějšími návštěvníky Splitu jsou Poláci, kteří v průměru zůstávají necelých 7 dní.

Pokud si chcete užít chorvatské moře velmi intenzivním způsobem, můžete si pronajmout loď. A nemusí vás to zruinovat. Právě nyní v srpnu totiž pronajímatelé šli s cenami výrazně dolů, někdy i o 40 procent.

Jedenáctimetrová plachetnice Bavaria, na které může spát až 8 lidí, se pronajímá už za 1300 eur týdně. Motorová jachta Adria, která měří necelých 11 metrů, je k pronajmutí za 1880 eur na sedm dní. Pokud se spokojíte s menší lodí, vystačíte i s menší částkou, někdy i pod 1000 eur.

Dalším z prominentních hostů, kteří letos zavítali do Dubrovníku, je německý miliardář Reinhold Würth. Majitel nadnárodního koncernu Würth přijel na své jachtě Vibrant Curiosity. Würth, který letos skončil na 93. místě v žebříčku nejbohatších lidí světa, si pětaosmdesátimetrovou loď koupil letos za 100 milionů eur. Na její palubě může přistávat i helikoptéra a jachta může plout rychlostí 18,5 uzlu.

Kam můžete vyrazit dnes večer? Například ve městečku Vodice se koná velká slavnost s hudbou a dalšími zábavními akcemi, o půlnoci je plánován ohňostroj, začátek je v 21 hodin. V Poreči taktéž v 21 hodin v bazilice Eufrazijeva navštivte koncert klasické hudby, klavír a violoncello.

V Dubrovníku v rámci tamějších letních her vystoupí od půl desáté folklórní soubor Lindjo. V Omiši v malém divadle Ilirsko sjemenište v 21.30 začíná komorní koncert mladých chorvatských hudebníků, zazní hudba Ludwiga van Beethovena nebo Roberta Schumana.

Bankovní kurzy:
Splitska banka vám dá za 100 českých korun 26,76 a za jedno euro dostanete 7,28 kun.

Ceny pohonných hmot:
U sítě INA stojí eurosuper 7,44 kun a eurodieseel 6, 67 kun.

Doprava:
Místní autoklub nabádá ke zvýšené opatrnosti na místech, kde prší a silnice jsou mokré a kluzké. Kratší kolony se vytvářejí na Jadranské magistrále u hlavních turistických center.

Na klíčových hraničních přechodech se Slovinskem je v obou směrech zvýšený provoz, ale čekání by nemělo být delší než několik desítek minut.

Počasí 5. srpna:
Na Jadranu bude převážně slunečno, jen v jižní části Dalmácie se mohou ještě objevit dešťové přeháňky. Vítr bude slabý nebo mírný směrem od pevniny, na otevřeném moři vítr severozápadní. Nejnižší teploty 18 až 24, nejvyšší denní 27 až 30 stupňů Celsia.

Upozornění pro jachtaře: Nadále platí varování před lokálními prudkými bouřkami. Během noci na severním a části středního Jadranu zafouká vítr o síle do 35 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu