Uzavření hranic na rok by byla katastrofa. Potřebujeme volný pohyb expertů i pendlerů, říká viceprezidentka Hospodářské komory

20. duben 2020

Farmářské trhy, autobazary nebo řemeslníci – od pondělí se částečně rozvolňují zákazy prodeje a služeb, které nařídila vláda v souvislosti se šířením koronaviru. Částečně se můžou otevřít taky vysoké školy pro studenty posledních ročníků.

Vše ale za přísných hygienických opatření. Například na farmářských trzích musí být k dispozici dezinfekce. Pro prodejce platí povinnost mít nasazené rukavice, produkty nesmějí nabízet lidem k ochutnání a mezi jednotlivými stánky musí být odstup nejméně dva metry.

Čtěte také

Provozovny nebo trhy budou kontrolovat hygienici i policisté, za porušení pravidel obchodníkům hrozí pokuta až tři miliony korun.

„Farmářské trhy budou fungovat dobře, jejich provoz se zásadně neliší od maloobchodní sítě. Chci posluchače vyzvat, aby se nebáli a aby přišli. Máme odborné posudky, že nakupování venku na vzduchu je méně rizikové a bezpečnější než v uzavřených prostorech,“ podotýká předseda Asociace farmářských tržišť Jiří Sedláček.

V omezeném režimu jsou povolené i svatby, a to do deseti lidí – včetně snoubenců, oddávajícího, matrikáře a svědků.

Do běžného režimu se vracejí také úřady. I zde ale platí přísné hygienické podmínky a požadavek na minimalizování osobního kontaktu. Ministerstvo vnitra upozorňuje, že pokud to není nezbytně nutné, lidé mají kontaktovat úředníky telefonicky, e-mailem nebo přes datovou schránku.

Nezaměstnanost poroste

Čtěte také

Viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková oceňuje, že vláda přišla s plánem na rozvolňování opatření, zároveň je prý ale nelogický. „Máme otevřené hobby markety, kde je velké množství lidí, a o kousek dále je prodejna s podobným sortimentem, která musí mít zavřeno,“ upozorňuje.

Reaguje i na slova prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že by měly být hranice uzavřeny rok, nikoli dva. „To by byla asi katastrofa. Pro průmyslové podniky je klíčové umožnění přeshraničního pohybu, ať už specializovaných expertů, nebo pendlerů a zboží.“

Pro nás je důležitý opětovný rozjezd celého dodavatelského řetězce. A to souvisí s uzavřenými hranicemi.
Irena Bartoňová Pálková

Ekonom Komerční banky František Táborský kritizuje, že ani po měsíci se firmám nedostává slibované státní pomoci: „Vláda deklaruje velkou podporu ekonomice, ale je velký rozdíl v tom, co se ve skutečnosti realizuje. Některé firmy nemusejí mít důvěru ve stát.“

Výhledově očekává zvýšení nezaměstnanosti až na 7 %, zároveň ale dodává, že by nemělo jít o nic dlouhodobého a v historickém i současném mezinárodním srovnání nejde o nic tak dramatického.

Spustit audio

Související