Uzavření hranic na Irském ostrově by bylo pro malé firmy likvidační

10. září 2019

Ekonomiky Irské republiky a Severního Irska jsou doslova prorostlé. Jednotný trh na ostrově se začal budovat před 30 lety. Dnes je v ohrožení.

Čtěte také

Podle odborníků by hrozící neřízený odchod Británie z Evropské unie zasáhl i ekonomiku sousedního Irska. Na celé desetiletí by prý mohl zpomalit ekonomický růst, a to až o 7 %.

„V tuto chvíli nikdo netuší, co by divoký brexit znamenal… Určitě by přinesl další byrokracii, zdržení dodávek a dodatečné náklady,“ říká William Lavelle z irské Asociace výrobců alkoholických nápojů.

Problémy budou všude

Velké komplikace by tvrdý brexit způsobil uvnitř samotného Irského ostrova. Pokud by Severoirové museli s Iry obchodovat podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO), mohlo by to být pro malé firmy likvidační. Jen taková cla na mléčné výrobky jsou podle pravidel WTO více než 50%.

„Pro malé firmy, zejména v tradičních odvětvích, jako je zemědělství a potravinářská výroby, by měl divoký brexit a uzavření hranice, likvidační důsledky. A to především v Severním Irsku,“ hodnotí ekonomický poradce Michael Darcy.

„Obě části Irského ostrova ekonomicky prorostly. Je to takový společný trh v malém. Pro malé firmy – zejména v tradičních odvětvích jako je zemědělství a potravinářství – by měl divoký brexit a uzavření hranice likvidační důsledky. A to především v Severním Irsku," hodnotí ekonomický poradce Michael Darcy.

„Brexitový“ seriál vysílá Český rozhlas Plus od pondělí do pátku v 9:15 (9.− 13. září).

autoři: Jaromír Marek , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.