Úžasné životy: Legendární herec Boris Rösner podle Ondřeje Kepky

31. leden 2021

„Boris Rösner mě učil herectví na pražské DAMU. Byli jsme jeho první studenti,“ vzpomíná Ondřej Kepka.  Jeho osobnost a individuální přístup k žákům z něj udělali legendu. 

Málokdo, kdo nezažil jeho působení jako pedagoga, si to umí představit. I když měl „imidž“ rytíře, Dona Juana a Casanovy, poznali jsme ho jako citlivého člověka, plného pochopení pro každou lidskou slabost.

Boris Rösner

Jako každý „rytíř“ měl rád silné soupeře. Více vážně mě „začal brát“, až když jsem začal také režírovat. A dokonce jsem se dostal na FAMU, na filmovou režii. Tím jsem si ho získal, probírá se vzpomínkami Ondřej Kepka.

Přátelé a kolegové

„Budeš mít něco, co já nemám… Ale štveš mě, protože teď bys měl jít někam k divadlu… Tak nevím, co s tebou.“ Po škole se z nás stali přátelé a dokonce jsme společně režírovali jeden dokument v České televizi.

Dokument by mohl nést základní myšlenku: zemřel příliš brzy, nestačili jsme si toho spoustu říct. „Co jsem Vám, pane učiteli, chtěl vlastně všechno ještě říci?“

autor: Ondřej Kepka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.