Úžasné životy: Herečka Nina Divíšková podle scenáristy Rudolfa Merknera

14. listopad 2021

„Když jsme hledali herečku do role babi Běty do seriálu Vyprávěj a někdo navrhl Ninu Divíškovou, nejdřív jsem se lekl. Měl jsem ji spojenou s rolemi herdek bab,“ vzpomíná na první kontakt s touto populární herečkou scenárista Rudolf Merkner.

Připravila: Kateřina Mikulcová
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Marek Stejskal
Premiéra: 14. 11. 2021
Produkce: Klára Illiašová

Nina Divíšková roli seriálové babičky Běty dostala a byla to její největší seriálová role. Jak následně zjistil i scénárista seriálu Rudolf Merkner, nebyla Nina Divíšková ve skutečném životě žena nerudná, ale právě naopak. „Byla hrozně veselá a otevřená a všechno brala s nadhledem,“ vzpomíná Merkner.

Lákalo ji divadlo

Nina Divíšková se s nadhledem a legrací setkávala od dětství. Narodila se v roce 1936 do rodiny svérázného otce Karla Divíška, který v Brně provozoval jednu z prvních autoškol. Byl oblíbeným společníkem, vtipálkem a také velkým sportovcem. Díky němu se Nina Divíšková v dětství potápěla nebo sestoupila do tehdy ještě málo přístupných jeskyní Macochy.

Matka Elmarita Divíšková byla talentovanou tanečnicí, vedla taneční školu a rytmiku pro mladší děvčata. Nina tak byla obklopena uměním, sportem i společenským životem. Její o dva roky starší sestra Tamara se v dospělosti stala keramičkou. Ninu však lákalo divadlo, v čemž ji zejména maminka velmi podporovala.

Studia a seznámení

Díky historickým okolnostem nenastoupila ke studiu na JAMU v rodném Brně, ale vydala se studovat Divadelní akademii v Praze. Studovala zde v letech 1954 – 1959 a seznámila se zde se svým manželem Janem Kačerem, který se jí, jak vzpomínala, nejdřív vůbec nelíbil. „Byl to takový zamračený nemluvný kluk, který si pořád kreslil.“

Jan Kačer se stal jejím životním partnerem na více než padesát let a jak vzpomíná Rudolf Merkner, byli nerozlučnou dvojicí i ve vyšším věku. „Asistent režie na seriálu Vyprávěj měl takovou kapelu, hráli něco mezi rockem a metalem. Jednou pozval paní Divíškovou na koncert a ona opravdu přišla i s panem Kačerem do toho klubu a hrozně si to užili.“

Neměla to lehké

Jejich život však nebyl vždy jen idylický. Mladý pár dostal angažmá v pražském Činoherním klubu, ale z počátku neměli kde bydlet a v divadle i přespávali. Později se sice bytová situace zlepšila, ale Jan Kačer musel z pražského divadla odejít a hrál v ostravském divadle. Nina Divíšková se přes týden musel sama starat o děti a živobytí a s manželem se vídali jen o víkendech.

Se svým odporem ke komunistickému režimu se herečka nikdy příliš netajila a také proto ji role odbojné babi Běty v seriálu Vyprávěj velmi vyhovovala. Později se situace zlepšila a domácnost Niny Divíškové byla vždy otevřena všem hostům nejen z divadla.

Jak vzpomíná Rudolf Merkner, byla Nina Divíšková vždy vtipná a chytrá dáma, která měla ráda společnost, dobré víno a nikdy se nevzdala svých cigaret. Většinou hrála role drsných žen, ač sama byla ženou laskavou a milující matkou tří dcer a později i babičkou vnoučat. Rudolf Merkner dodává, že se od ní naučil „nebrat se moc vážně“. Nina Divíšková zemřela 21.6.2021.

Spustit audio

Související