Už i Číňané uvažují o změně přístupu v boji s pandemií, všímají si The Times

9. srpen 2021

Část čínských odborníků na veřejné zdraví poprvé uvažuje o změně přístupu k pandemii, píše britský deník The Times. Až dosud Čína volila cestu „nulové tolerance“ – jenže počet nakažených začíná v některých oblastech rychle stoupat, miliony lidí se tak znovu octily v lockdownu a několik měst čeká masové testování obyvatel. Někteří experti proto začínají mluvit o tom, že s covidem bude nutné dál žít.

Čtěte také

Počty nakažených v Číně zůstávají ve srovnání se jinými zeměmi nízké, nové případy už hlásí víc než polovina provincií. Zasažený je Peking, Šanghaj a poprvé od května také Wu-chan, odkud se nový typ koronaviru do světa rozšířil.

Zimní olympijské hry v Pekingu začnou už za pár měsíců a čínské úřady se budou snažit co nejvíc omezit výskyt koronaviru, píše The Times. Jenže pokud bude Čína pokračovat v drakonických opatřeních, bude to mít znovu negativní dopady na světové výrobní a dodavatelské řetězce.

Bude Bolsonaro druhý Trump?

Brazilský prezident Jair Bolsonaro napodobuje Donalda Trumpa, když mluví o volebních podvodech, a připravuje si půdu pro volby, které zemi čekají příští rok. Katarská Al Džazíra si všímá, že krajně pravicová populistická hlava státu nemá pro svá obvinění žádné důkazy.

Bolsonarova tvrzení jsou v rozporu s tím, co tvrdí experti. Tisíce jeho příznivců demonstrují v ulicích a vyzývají ke změně systému.

Čtěte také

Analytici se shodují v tom, že Bolsonarovy výroky jsou součástí kampaně. Dosavadní průzkumy totiž naznačují, že by ho ve volbách mohl hladce porazit exprezident Luiz Inácio Lula da Silva – pokud se rozhodne kandidovat.

Jak píše AL Džazíra, zpochybňování volebního výsledku mohlo mít stejný efekt jako ve Spojených státech: mohlo by klidně dojít k násilnostem, polarizaci společnosti a růstu nedůvěry ve státní instituce.

Bolsonaro měl výhrady k volebnímu systému už v roce 2018, kdy se chopil moci. Tvrdil, že kdyby nebylo volebních podvodů, zvítězil by už v prvním kole. Nikdy ale nedokázal svá tvrzení podpořit skutečnými důkazy.

Kromě toho se snaží prosadit dodatek, podle kterého by se tištěné hlasovací lístky mohly v případě nejasností fyzicky přepočítat. Taková praxe je ovšem podle expertů mnohem náchylnější k manipulaci než elektronický volební systém, který se v Brazílii používá teď, uzavírá Al Džazíra.

Pomoc hořícímu Řecku

Stovky hasičů v Řecku bojují proti rozsáhlým požárům za podpory kolegů ze zahraničí, píše deník Kathimerini. K šíření ohně přispívá velké sucho, které je důsledkem nejhorší vlny veder v zemi za několik desítek let.

Čtěte také

Jeden z nejnebezpečnějších požárů na severu Athén spálil desítky domů a zdecimoval velký kus lesního porostu. Tisíce lidí se kvůli němu musely evakuovat.

S hašením na ostrově Evia pomáhají přes dvě stovky hasičů například z Rumunska a Ukrajiny, píše Kathimerini. Celkem 10 zemí vyslalo do Řecka své jednotky nebo hasicí letadla, pomoc z dalších osmi států je na cestě. Atény i Brusel mají za to, že za mohutné požáry v Řecku i dalších oblastech jižní Evropy a Turecka mohou klimatické změny.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související