Útoky na média pomáhají politikům k úspěchu, říká předseda Syndikátu novinářů

14. srpen 2019

Útoky na média a urážky novinářů se v posledních letech staly standardní součástí projevů některých politiků, kteří díky sociálním sítím mohou své voliče oslovovat přímo. Soud nyní nařídil šéfovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi, aby se omluvil provozovateli serveru Hlídací pes za to, že ho označil za podvodný.

Čtěte také

„Už dlouho pozorujeme útoky na nezávislá média. Jsou vyslovována obvinění bez patřičných důkazů. Zde se jedno médium rozhodlo, že tomu bude čelit a u první instance uspělo,“ shrnuje předseda Syndikátu novinářů Adam Černý.

Nemůže ale soudní verdikt stoupence hnutí SPD utvrdit v domněnce, že Okamura bojuje s establishmentem, jehož součástí jsou média i soudy? „Stylizace do role oběti patří do politického arzenálu a v případě pana Okamury je to obvyklý trik. Zvláště když útočí na nezávislá média, která mu jen položí otázku, co se mu zdá nevhodná,“ podotýká Černý.

Útoky na novináře jsou podle něj součástí strategie rozdělování společnosti. „Zatím se ukazuje, že to pomáhá k politickému úspěchu. Je ale otázka, zda to pomáhá společnosti.“

(Okamura) na sítích komunikuje s těmi, kdo se mu líbí, se svými stoupenci. Ale vyhýbá se veřejné kontrole, což je podstata politického života.
Adam Černý

Čtěte také

Na média často útočí i americký prezident Donald Trump. „On zpopularizoval pojem fake news, který obrátil proti médiím. Nelíbí se mu, jak informují o čemkoli, co dělá,“ míní redaktor serveru Aktuálně.cz Daniel Anýž.

„Trump na tom založil část své politické strategie, kdy z většiny médií udělal nepřátele lidu. Pro jeho voliče to tak je a funguje mu to,“ dodává novinář, který se specializuje na dění v USA.

Anýž zároveň připouští, že média Trumpa ještě než se stal prezidentem nebrala vážně a jejich tón byl vůči němu skeptický až odmítavý a uštěpačný. „Na jeho straně stojí stanice Fox News a pravicový server Breitbart. Nevím, jestli tvoří třeba desetinu mediálního hlasu a zbytek je proti Trumpovi – nebo jak on říká: fake news a nepřátelé lidu.‘“

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související