Útok v Petrohradě nevypadá jako dílo Čečenců. Stopa vede do chudé Střední Asie, tvrdí expert

4. duben 2017

Ruská policie vyšetřuje pondělní výbuch v petrohradském metru. Při explozi v jedoucí soupravě podzemní dráhy zemřelo podle ruské ministryně zdravotnictví 14 lidí a na 50 dalších útok zranil. Podle zdrojů z bezpečnostních složek agentury Interfax zřejmě šlo o sebevražedný atentát.

„Nejvíce se pracuje s verzí, že pachatel je muslim pocházející ze Střední Asie. Bomba svým charakterem neodpovídá čečenské stopě. Neříkám, že ji úřady úplně ignorují, ale určitě ustoupila do pozadí,“ říká expert na postsovětský prostor Karel Svoboda z Univerzity Karlovy.


Verze, že za útokem stojí ukrajinští nacionalisté, už ustoupila. Byla produktem prvotního nárazu, kdy nikdo nevěděl nic, ale každý na to měl názor. Řadím to na stejnou úroveň, jako že za útokem stála ruská tajná služba FSB.Karel Svoboda

Extremisté z Asie

Zároveň ale připomíná, že ještě včera hlavní verzí bylo, že pachatelem je vysoký muž s vousy – který, jak se později ukázalo, byl jen na špatném místě ve špatný čas. „Stále nevíme, kdo za tím byl, čili těžko odhadovat motivaci. Každého samozřejmě napadne radikální islám, ale zatím nejde o nic definitivního,“ dodává.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, mezi podezřelými je ale mladý muž původem z Kyrgyzstánu, který měl ruské občanství. Jaký je vůbec vztah Ruské federace s jejími muslimskými obyvateli?

Chrámová mešita v Moskvě

Oficiálně podle Svobody není vůbec špatný. Před rokem a půl byla v Moskvě otevřena největší mešita v postsovětském prostoru, pojme až 10 tisíc věřících. „Stále více tam ale pronikají radikální islámské proudy, a to hlavně ze Střední Asie, kde sociální situace není dobrá. Tito lidé pak přicházejí do velkých měst a jejich kontrola je velmi složitá,“ uzavírá.

autor: rkr
Spustit audio