Útok v Bedřišce možná policie přehodnotí na pokus o vraždu

16. březen 2010

Policie zvažuje, že přehodnotí útok v romské kolonii Bedřiška v Ostravě na pokus o vraždu. Českému rozhlasu to řekl vedoucí Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Radovan Vojta.

Policie zatím nemá žádný důkaz, který by naznačoval, že šlo o rasově motivovaný útok. Reportéři Českého rozhlasu Ostrava ale zaznamenali výpověď muže, kterého v minulosti oslovili pravicoví radikálové a vyptávali se ho na soužití Romů s neromskými obyvateli v dané lokalitě.

Policie podle Vojty nebere tuto informaci na lehkou váhu a prověřuje ji. „Osobu, která vám tuto informaci poskytla, jsme vyhledali a zjistíme bližší informace,“ slíbil Vojta.

Po žhářském útoku měli místní obyvatelé strach o svou bezpečnost. Policisté v lokalitě posílili své hlídky. Dnes se situace trochu uklidnila, žádná domobrana se formovat zatím nebude.

„Lidé jsou spíše popletení, nevypadá to nějaký plánovaný útok zvenčí,“ řekl Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití. Postižená rodina ale podle něj neměla žádné nepřátele a je z útoku velmi překvapená.

autoři: ima , bum
Spustit audio

Více z pořadu