Útok na rafinérii nejvíce posloužil Saúdům. Mají podporu Američanů a ceny ropy rostou, říká analytik Tureček

16. září 2019

Spojené státy jsou připraveny k odvetě za útoky na saúdskoarabskou ropnou infrastrukturu. Americký prezident se domnívá, že ví, kdo za nimi stojí, chce ale ještě počkat na vyjádření Saúdů. Úder dronů v noci na sobotu vyřadil z provozu polovinu saúdské denní těžby, což odpovídá zhruba 5 % světové denní produkce ropy.

„Jsme zvyklí, že drony jsou hypermoderní zbraní, kterou má jen někdo. Američané, na Blízkém východě Izraelci. Ale dnes ji mají i povstalci,“ upozorňuje analytik a vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Břetislav Tureček s tím, že drony se běžně používají v Sýrii, Iráku, Afghánistánu i Jemenu.

Čtěte také

K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z nich ale obvinil Írán – neexistují prý důkazy o tom, že údery přišly z Jemenu.

Podle Turečka ovšem není vůbec jasné, kdo na saúdská ropná zařízení útočil. Pokud by to byl skutečně Írán, šlo by o bezprecedentní eskalaci konfliktu se Saúdskou Arábií. „Nelze ale vyloučit, že to byli povstalci. Nejsou to žádní hlupáci z hor, jak jsou často prezentováni,“ uvádí s tím, že už skoro 5 let vzdorují mohutné koalici vedené Saúdy.

„Komu nejvíce posloužila sabotáž v rafinérii? Nejvíce samotným Saúdům. Konečně rostou ceny ropy a oni mají na své straně razantní stanoviska Američanů. Je to velice složité,“ podotýká vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity.

Čtěte také

V souvislosti s útokem se objevily obavy, že by se ceny ropy mohly vyšplhat až k hranici 100 dolarů za barel. Podle hlavního ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy by se tento scénář mohl naplnit tehdy, pokud by se nepodařilo obnovit dodávky ze Saúdské Arábie během měsíce.

„Potom je třeba počítat se zdražením pohonných hmot o mnoho korun. Určitě nad 35 korun za litr, možná by se cena přiblížila maximům z roku 2012, kdy benzín stál přes 38 korun,“ uvádí ekonom.

Pokud by se ale dodávky podařilo obnovit rychleji, nemusí se cena ropy ani pohonných hmot na českých čerpacích stanicích výrazněji zvýšit.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související