Útočník u mešity ve Finsbury Park měl pověst zakomplexovaného potížisty

20. červen 2017

Britská média přináší reakce rodiny a známých Darrena Osborna, muže zadrženého policií kvůli útoku na muslimy u mešity v londýnské čtvrti Finsbury Park. Deník Independent zaznamenal reakce útočníkovy rodiny. Podle jeho příbuzných byl potížista, ale ne rasista. Osbornovi, který vjel dodávkou na chodník mezi muže vycházející z mešity, je 47 let a má 4 děti. Deník cituje vyjádření svědků, podle nichž před zatčením křičel, že zabije všechny muslimy a že se mstí za teroristický útok na London Bridge. Scotland Yard mu k původnímu obvinění z pokusu o vraždu přidal paragrafy za plánování a spáchání teroristického činu.

Jménem Osbornovy rodiny se k události vyjádřil jeho šest-a-dvacetiletý synovec Ellis Osborn. Uvedl, že rodina je v šoku, nemůže činu uvěřit a její členové myslí na lidi, kteří byli při útoku zraněni. Dodal, že jeho strýc nikdy nebyl rasistou a to, co se stalo, označil za bláznovství. Pachatelova šokovaná matka v pozdějším rozhovoru pro televizi ITV označila čin za zvěrstvo. Uvedla, že to, co se stalo, je jako z nejhorší noční můry a připustila, že její syn byl zakomplexovaný.

Otec čyř dětí

Podle dalšího britského deníku, Telegraphu, začal Osborne zaujímat radikálnější postoje po nedávných londýnských útocích na London Bridge a v Manchesteru. Měl údajně urážet dvanáctiletého syna svého asijského souseda a v noci před útokem byl vyhozen z místní hospody, kde vykřikoval urážlivá slova proti muslimům. Dodávku si půjčil od místní firmy v Cardiffu. S partnerkou a čtyřmi dětmi bydleli už 10 let v Cardiffu, pro dodávku si dojel do půjčovny vzdálené 25 kilometrů.

Independent cituje jeho sousedku Chadídžu Šerízíovou, která řekla, že Osborne se k ní vždy choval zdvořile a přátelsky. Pouhý den před útokem ho prý slyšela, jak si v kuchyni prozpěvuje s dětmi. Jiný soused po příslibu anonymity uvedl, že mu Osborne nepřipadal duševně zdravý, ale i tak ho útok překvapil.

Scotland Yard

Vzdušné polibky policii

Telegraph zjistil, že Osborne měl pověst zakomplexovaného potížisty, který ztrácí nervy, když se napije. Kolemjdoucí na své mobilní telefony zaznamenali, že vypadal zděšený, potil se a opakovaně křičel “zabijte mě.” Když přijela policie, mával a posílal vzdušné polibky. Předtím se schovával v autě. Identifikoval ho jeden ze zaskočených sousedů z Walesu, který ho znal ze školní chodby. Považoval ho sice za agresívního křiklouna, ale nikdy by nečekal, že bude obviněn z terorismu.

Osborne má děti od 5 do 16 let věku a často je prý vyprovázel do školy. Osbornova matka je podle místních lidí výbornou babičkou a synův psychický stav jí už delší dobu trápil. Útočníkovu manželku známí popisují jako laskavou a přátelskou ženu, kterou si nezasloužil. Na ní i na děti údajně i venku na ulici často křičel. Naopak jeden z jeho muslimských sousedů, padesátiletý taxikář Salím Naema řekl, že kdykoliv něco potřeboval, Osborne mu pomohl. Další soused, který Osborna zná od dětství, se domnívá, že důvodem činu mohl být alkohol.

autor: mam
Spustit audio